Javnost zainteresovana za rezultat kontrole javnih nabavki

imageIako grad tvrdi da su javne nabavke ponovo počele u oktobru mesecu nije raspisana nijedna. Poslednja objavljena javna nabavka raspisana je 28. septembra i odnosi se na Drugu nabavku goriva za gradsku upravu za lokalni razvoj. Kontrola javnih nabavki u više nivoa. Javnost je zainteresovana za rezultate kontrole.

U polusatnoj emisiji na Vujić televiziji zamenik predsednika Skupštine I director lijale NSZ Mihailo Milutinović je izjavio da su javne nabavke već počele te i da su neki od zaposlenih sada licencirani za ovu vrstu posla. Ipak uvidom u objavljene javne nabavke vidljivo je da je za poslednjih par meseci raspisano samo devet javnih nabavki od kojih je poslednja raspisana 28. septembra i odnosi se na drugu nabavku goriva za gradsku upravu za lokalni razvoj. U ranijim izjavama gradskih čelnika moglo se čuti da je raspisivanje javnih nabavki neophodno pokrenuti kako bi se planom predvidjeni poslovi za ovu godinu i realizovali te da će od trenutka kada su javne nabavke ponovo krenule biti raspisivane po prioritetu i važnosti , od značaja za grad Valjevo.
U izjavi lokalnim medijima Milutinović je potom potvrdio da postoji i da je formirana Komisija za praćenje javnih nabavki koja već agilno radi svoj posao. U izjavi na VTV-u Milutinović navodi da ovo telo na čijem se čelu on nalazi nije telo koje donosi odluke niti to može već se bavi praćenjem i signaliziranjem gradonačelniku u vezi, po mišljenju Komisije, spornih nabavki. U izjavi listu Napred, Milutinović navodi da su neke javne nabavke obustavljene i vraćene na početak jer po njihovom mišljenju nisu dobro uradjene.
Ipak, možda nije loše da grad ima nekoliko krugova nadzora nad javnim nabavkama kako bi sve bilo sprovedeno po zakonu. Milutinović navodi, u izjavi listu Napred, da su neke nabavke obustavljene , ali ne navodi protiv kojih lica je pokrenut postupak sankcionisanja, ko je podneo krivične prijave i kome da li policiji ili tužilaštvu? Ko su lica koja su sprovela nepravilnu javnu nabavku na koju je Komisija za praćenje javnih nabavki već reagovala? Milutinović takodje kaže da se ispituju naredbe po vertikali što znači da su pored ispistivanja lica koja su raspisala javnu nabavku koja je obustavljena ispitani i njihovi šefovi, načelnici uprava pa i gradonačelnik.
U delu Zakona o javnim nabavkama jasno se definiše kontrola javnih nabavki i postupanja u slučajevima uočenih nepravilnosti gde se na prvom mestu stavljaju pisani zapisnici o izvršenoj kontroli na osnovu kojih se pokreću procedure sankcionisanja lica za koja je kontrolom ustanovljeno da su uticala na tok javnih nabavki suprotno zakonu.
Na osnovu svega rečenog za očekivati je da vrlo brzo saznamo odgovore na ova pitanja, a da policija i tužilaštvo potom odrade svoj deo posla.
„Mi ispitujemo i javne nabake unazad dve godine jer su i tu uočene nepravilnosti“, izjavio je Milutinović pa se može očekivati da nakon što je državni revizor odradio svoj posao, policija i tuilaštvo nakon hapšenja načelnika Gradske uprave i lica zaduženog za javne nabavke, upravo ova Komisija možda proširi optužnicu i na neka druga lica nakon završene kontrole.
U Komisiji su pored Milutinovića , pomoćnici gradonačelnika Miroslav Pimić i Nikola Radojičić.
S obzirom da je javnost zainteresovana za istragu koju Komisija vodi , a koju je Milutinović najavio možda nije loše da bude održana i konferencija za novinare na kojoj bi javno bili saopšteni nalazi Komisije koji proširuju listu lica koja su učestvovala u nezakonitim javnim nabavkama kako pre dve godine tako i ove poslednje za koje se kaže da su obustavljene.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.