Pokret Dosta je bilo: Šanse koje grad propušta

imagePokret Dosta je bilo na konferenciji za novinare ukazao na konkurse na koje grad nije aplicirao, a koji su mogli biti od značaja za Valjevo. Istovremeno, osvrćući se na situaciju u JKP Polet ovaj Pokret pita zašto se niko nije oglasio objašnjenjem novonastale situacije kao I kako se uopšte u takvu situaciju I došlo?

Odbornik Skupštine grada I član Pokreta Dosta je bilo rafailo Mitrović kaže da je veliki problem grada što se prošuštaju šanse za konkurisanjeza projekte koje finansira Republika ili EU.
“Konkretno u Ministarstvu privrede nedavno su okončani, a lokalna samouprava nije konkurisala za sredstava za namenjena Programu podrške razvoju poslovne infrastukture za 2017. godinu,kao ni na Projekat za podršku unapređenju lokalne i regionalne infrastrukture koji će se realizovati u 2018. godini. U najavi je konkurs Ministarstva životne sredine i Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP-a)- „Lokalni razvoj otporan na klimatske promene“ namenjen projektima lokalne samouprave za prilagođavanje posledicama klimatskih promena, koji se sufinansira 50% vrednosti projekta ; namenjen malim projektima do 100.000 $; srednjim projektima od 100.000 $- 1.000.000 $ i velikim projektima preko 1.000.000 $. Projekat će trajati pet godina, “kaže Mitrović.
On navodi i da to nije jedina propuštena šansa s obzirom da je Valjevo jedan od tri najzagadjenija grada u Srbiji. „Po Zakonu o energetskoj efikasnosti jedinice lokalne samouprave sa više od 20.000 stanovnika su obveznice sistema energetskog menadžmenta što znači da imaju obavezu da imenuju potreban broj energetskih menadžera, donose plan i program energetske efikasnosti, dostavljaju godišnje izveštaje o potrošnji primarne energije i realizuju planirani cilj uštede energije.U toku je ( 2015-2020 god.) projekat Programa Ujedinjenih nacija za razvoj UNDP / GEF (drugih međunarodnih organizacija)„Uklanjanje prepreka za promovisanje i podršku sistemu energetskog menadžmenta u opštinama u Srbiji“, a cilj ovog projekta je ulaganje u energetsku efikasnost u javnim zgradama i komunalnim uslugama u nadležnosti opština radi povećanja njihove energetske i troškovne efikasnosti. Kako smo napomenuli da je Valjevo pri vrhu liste najzagađenijih gradova u zemlji, a u gradskoj upravi nama zaposlenog menadžera za energetsku efikasnost, čije su znanje i struka potrebni da se ovi problami rešavaju“, rekao je Mitrović.
Odbornica Snežana Spajić posebno se osvrnula narad preduzeća „Polet“ . “Ljubinko Andrić nije podneo Finansijski izveštaj preduzeća u zakonskom roku niti je o tome obaveštena Skupština Grada. Govori se o dupliranom gubitku u odnosu na prethodnu godinu. Nije jasno ko će podneti I program poslovanja za narednu godinu koju su u obavezi da podnesu do 1.decembra tekuće godine. Po zakonu Grad treba da void računa da li preduzeće zakonito posluje I ako dođe do određenih propusta preduzme mere. Da li iko zna koliko će nas koštati ovakvo upravljanje? Koliko će Grad morati da izdvoji sredstava iz budžeta da bi se pokrili gubici ovog JP ?Da li će se ovo JP ugasiti ili preći u okrilje drugog javnog preduzeća , u javnosti se pominjeJP Vidrak”, rekla je Spajićeva.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.