Završetak godine možda sa suficitom

imageSednica Skupštine najverovatnije će biti održana krajem ovog meseca, a najvažnija tačka biće rebalans budžeta grada Valjeva. Rebalans će dati i odgovor na pitanje da li godinu završavamo sa suficitom u budžetu.

Sa zastojem od dva meseca u Gradskoj upravi konačno su krenule javne nabavke koje su preduslov realizacije svih aktivnosti predvidjenih budžetom u ovoj godini. Ma koliko se one sada brzo odvijale izvesno brojni radovi koji su bili planirani će izostati.
Kako bi se novac koji je u budžetu iskoristio na najbolji mogući način sednici Skupštine standardno prethodiće sednice Gradskog veća što je medijima potvrdio i gradonačelnik Valjeva dr Slobodan Gvozdenović koji kaže da je svima jasno da mnogo toga ipak neće moći da bude realizovano kako je planirano.
Na pitanje Vamedie upućenho zameniku gradonačelnika Draganu Jeremiću da li se zna kada će biti održana sednica Skupštine, Jeremić je odgovorio da mu datum nije poznat jer još uvek nije preciziran.
Kako dosta radova nije izvršeno , a planirano je Vamedia je upitala i da li to znači da godinu završavamo sa suficitom u budžetu. „Vrlo moguće. Da se ja pitam suficita ne bi bilo, bilo bi drugačije“, odgovorio je Jeremić na pitanje Vamedie.
Iako je već početkom goodine bilo njavljeno da će ova godina proteći većim delom u znaku
Izrade projekata za naredne godine te i da je sam budžet kreiran tako da podržava višegodišnje projekte za sada nije poznato koliko projekata je uradjeno. Projekti izvesno ne zavise od javnih nabavki izuzev u slučajevima kada se traži da projekat uradi neka agencija.
„Mnogo toga zavisi i od vremena, moguće je je još dosta toga uraditi, ali je pitanje da li će vremenski uslovi to dozvoliti. Nabavke su krenule, ne može se sve preko noći za neke stvari je potrebno vreme“, rekao je Jeremić.

Većš poznate procedure javnih nabavki pokazuju da je za realizaciju svake neophodno više od mesec dana s obzirom na predvidjeni rok žalbe koji je ostavljen učesnicima na tenderima. Ukoliko neko i uloži žalbu Agenciji za prava ponudjača, ista Agencija ima rok od 90 dana da na žalbu odgovori pa bi to praktično značilo da bi ukoliko bi se takvo što i dogodilo neke javne nabvke koje se sada raspisuju svoj epilog mogle imati za Novu godinu.

Odgovora na pitanje zašto rebalansa nije bilo ranije, još uvek nema, a javne nabvke obustavljene su nakon hapšenja dvojice službenika Gradske uprave nakon čega su istražni organi najpre zaplenili programsku platformu za javne nabavke i istu zadržali skoro dva meseca, a potom i iz razloga što niko od licenciranih zaposlenih u Gradskoj upravi nije želeo da radi taj posao. Nije poznato ni da li je iko od onih zaposlenih kojima je nasložena ova radna obaveza snosio bilo kakve posledice kršenja radne obaveze iz potpisanih ugovora u radu koji glasi „…ukoliko zaposleni ne izvršava radnu obavezu“.

S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.