U izveštaju o Brankovini navedeni brojni problemi

imageGradsko veće je prihvatilo izveštaj o aktivnostima realizovanim tokom 2016. godine u okviru Istorijskog kompleksa Znamenitog mesta Brankovina i Saveta za zdravlje grada Valjeva za 2016. godinu.

Narodni muzej, kao staralac Znamenitog mesta Brankovina je podneo izveštaj o aktivnostima, poseti, ali i problemima u ovom mestu, među kojima dominira snabdevanje vodom, nepostojanje kanalizacije, kao i nestabilno snabdevanje električnom energijom i neosvetljenost kompleksa.
Istaknut problem u izveštaju koji je podneo Muzej jeste i pristup samom komleksu , loš put i nedovoljan broj mesta za parkiranje . Poseban problem predstavlja nepostojanje dopunskih sadržaja bitih za ugodnost posetilaca i njihov duži boravak .
Brankovina kao kompleks takodje nema radnika u radnom odnosu na neodredjeno vreme . Naime, Muzje je rukovanje nad kompleksom preuzeo od druge polovine 2011. godine bez ijednog zaposlenog radnika i bez namenski opredeljenih sredstava za funkcionisanje.Rad je u potpunosti zasnovan na sredstvima ostvarenim od posetilaca. Shodno tome, navodi se u izveštaju, zaposleni su angažovani na odredjeno vreme, sa probnim periodom koji je trebao da ukaže da li postoji mogućnost da kompleks deluje finansijski potpuno samoodrživo. Kada se posle dve godine rada pokazalo da je to moguće bilo je planirano da se zaposleni prevedu u radni odnos na neodredjeno radno vreme, ali je to onemogućeno donošenjem odluke o zabrani zapošljavanja.
U izveštaju dostavljenom članovima Veća se navodi daje na ime naplate ulaznica ostvaren ukupni prihod od 3 083 9123 dinara , a sa prenetim sredstvima iz 2015. godine na raspolaganju je bilo 4,7 miliona dinara. Suficit u visini od 2,9 miliona prenet je u 2017. godinu.

U izveštaju iz Gradske uprave koji je dostavljen medijima nakon sednice Veća se ne navodi da li je bilo dodatnih pojašnjenja u vezi predmetnog izveštaja kao ni da li su utvrdjeni koraci kako bi se problemi kompleksa u Brankovini rešili.

S.V.

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.