Skuplji ogrev nego prošle godine

imagePreko 80% domaćinstava u Valjevu greje se u sopstvenoj režiji i već ovih dana kreće ozbiljnija nabavka ogreva za sve one koji to nisu učinili početkom godine. Pogled na cene govori da je ogrev skuplji nego prošle godine.

Sa valjevskih stovarišta već je krenula aktivnija isporuka i prodaja ogreva za zimu pred nama. Pa se tako sirova Kolubara prodaje po ceni od 7500 dinara, suva od 12 500 do 13 000 dinara. Valjevci su posle ove dve vrste uglja najviše zainteresovani za ugalj Kreku i Banovići čija se cena kreće oko 12 000 dinara odnosno 16 000 dinara.
Najveći skok cene zabeležen je kod prodaje ogrevnogh drveta jer se ono van grada prodaje po ceni od 4000 dinara za kubik bez prevoza, a sa prevozom u zavisnosti od udaljenosti odakle se dovlači cena se kreće do 4600 dinara za kubik.
Kada je pelet koji je sve popularniji u Valjevu u pitanju, za tonu je potrebno izdvojiti do 200 evra.
Ukoliko neko nije raspoložen da sam pakuje svoj ogrev postoje oni koji to mogu učiniti za njih, a kad je drvo u pitanju ne treba zaboraviti da na cenu nabavke treba dodati i cenu sečenja pa i cepanja za one koji to sami ne mogu , što opet značajno podiže cenu.
Najveći broj gradjana ogrev će kupiti i isplatiti odjednom što se može smatrati ozbiljnim izdvajanjem iz kućnog budžeta.
Za one koji su priključeni na gradsku Toplanu ovakvih briga nema i za njih će grejna sezona početi 15. oktobra ukoliko temperature ostanu iznad 12 stepeni. U slučaju da tri dana za redom dnevna temperatura bude ispod ove odrednice Toplana će po ugledu na prethodne godine početi da greje i ranije. Prošle godine sezona grejanja je počela 4. oktobra.

S.V.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.