Ozbiljan napredak ka uvodjenju biomase kao energenta

imageValjevo je treći grad po zagadjenosti u Srbiji, a pred nama je još jedna grejna sezona. Prelazak na biomasu po već pokrenutim procedurama očekuje se 2018-2019godine.

I ove zime izvesno nivo čadji u vazduhu neće biti niži, pa će Valjevo i ove zime biti jedan od tri nazagadjenija grada u Srbiji. „ Na žalost to je tako, sada. Radimo na tome da predjemo na biomasu umesto mazuta. Zagadjenje je jedna od najbitnijih stvari u ovom gradu, mnogo bitnija od toga da li će biti uradjeno ovo ili ono. Zagadjenje mora da se reši i na dobrom smo putu, ali prosto neke stvari traže vreme“, kaže zamenik gradonačelnika Dragan Jeremić.

Posle Beograda i Užica, Valjevo se upisalo u neslavnu listu zagadjenih gradova. Da Valjevo mora nešto da menja po pitanju zagadjenja bili su saglasni i odbornici Skupštine grada pa je doneta odluka o prelasku na biomasu kojom bi se cena grejanja i snizila kako bi se veći broj gradjana priključio na gradsku Toplanu. Podjednako važan momenat bila je i izrada studije izvodljivosti o zameni dela mazuta i prelasku na drugi energent. Po poslednjim informacijama ova studija je završena, pa je samim tim stvoren i osnov za raspisivanje tendera za kupovinu kotla na biomasu. Nadležni očekuju da bi ovaj posao mogao biti završen za grejnu sezonu 2018-2019. godina.
“ Prelazak na biomasu, zamena kotlova u Toplani, Sedma škola promena enegrgenta sve su to stvari za koje se otvoreno zalažem i od kojih neću odustati , ako želimo da kao grad rešimo ovaj problem. Sve to će biti smanjiti zagadjenje. Očekujemo i 20% više onih koji će se priključiti na Toplanu. To je jasno ,a ko je cena niža biće više korisnika”, kaže zamenik Jeremić.

image

Još u ovoj prethodnoj grejnoj sezoni Toplana je počela sa kupovinoim mazuta koji sadrži manji procenat sumpora. Kako se do sada moglo čuti prednost drvne biomase je u tome da se sagorevanjem biomase dobija neutralan CO2 bilans odnosno, onoliko koliko eliminiše ugljen dioksida iz vazduha tokom života drveta toliko izbaci tokom sagorevanja čime bilans postaje nula Toplana sada emituje do 10 miliona tona ugljen dioksida godišnje.

“Imamo studiju opravdanosti, ugovor sa Srbija šumama oko energenta, Kancelarija za zajednička ulaganja nas podržava , ministarstvo takodje. Kao grad radimo sve na tome i možda smo najekspeditivniji grad po tom pitanju u Srbiji. Realno možemo da za petnaest dana raspišemo tender za izgradnju i projektovanje tog kotla i onda za sezonu 2018-2019 godine da biomasa bude energent”, kaže Jeremić.

S.V.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.