Možda jedna uprava

imageRepubličke inspekcije ne napuštaju zgradu Gradske uprave već tri meseca ,a neke nove se i najavljuju. Vršiocu dužnosti načelnika Gradske uprave Vladanu Jeriniću ističe mandat od tri meseca, a kako se može čuti Grad možda ubuduće dobije samo jednu Gradsku upravu umesto dosadašnje dve.

Mnogo toga je izostalo ove godine jer javne nabavke nisu radjene više od dva meseca i postavlja se realno pitanje da li će nam sve to stvoriti suficit u budžetu? Izostanak javnih nabavki do sada znamo stopirao je prskanje grada od komaraca, čišćenje Berkove brane , ali i mnoge druge projekte pored izgradnje ulica.

„Posle svih silnih inspekcija , revizorske, urbanističke, poreske, fiskalne, ne znam ni ja koje više nisu bile, a neke se tek najavljuju ja sam siguran da smo mi najispravnija moguća administracija u Srbiji. Svi su došli i dolaze. Morate razumeti da oni rade svoj posao, ali je problem što zaposleni od straha jer su inspekcije tu, praktično ne mogu da rade svoj posao“, objašnjava zamenik gradonačelnika Dragan Jeremić.
On tvrdi da postoji očita velika nesigurnost kod brojnih zaposlenih i u ono što su do sada znali pa kako kaže odbijaju da nešto potpišu, iako je revizor već utvrdio da je to u redu.“ Zakon se mora znati, pravila postoje , e sad što nismo kao grad ranije dovoljno to poznavali ili nismo hteli da ga primenjujemo to je drugi problem. Potrebno je da se promeni i struktura zaposlenih da nam dodju mladi sa državnih fakulteta, ali i oni koji već rade moraju da nauče izmene zakona i promene dosadašnju praksu koja je bila prilično opuštena“, navodi Jeremić.

Krajem ovog meseca ističe ugovor na trideset dana kojim je za vršioca dužnosti Gradske uprave postavljen Vladan Jerinić, a konkurs za novog načelnika još uvek nije raspisan.

„Videćemo , neophodna je nova sistematizacija, promenjene neke službe , možda čak i jedna uprava , videćemo, “kaže Jeremić.

Iako novinarima nije želeo da potvrdi da li će Valjevo ubuduće imati samo jednu gradsku upravu, podsećanja radi svojevremeno je na kongferenciji za novinare kojom je najavljena koalicija izmedju SNS-a i SPS-a upravo pružena ta informacija da će se Valjevo vratiti na sistem jedne gradske uprave. Ipak to se do sada nije dogodilo .

Na sednici Skupštine grada održanoj 4. decembra 2008. godine odbornici Skupštine grada Valjeva usvojili su Odluku o formiranju dve Gradske uprave-jednu za lokalni razvoj, privredu, urbanizam i komunalne poslove i drugu za društvene delatnosti, finansije, imovinske i inspekcijske poslove. U sastavu Uprave za lokalni razvoj, privredu, urbanizam i komunalne poslove formiraće se četiri odeljenja: za lokalni razvoj, privredu i komunalne poslove, Odeljenje za urbanizam, građevinarstvo, saobraćaj i zaštitu životne sredine, Odeljenje za zajedničke poslove i Odeljenje za poslove organa grada. Istog dana odbornici su definisali da će zbog prirode posla, posebno biti organizovan Kabinet gradonačelnika koji može imati pet pomoćnika: za razvoj i unapređenje komunalnih sistema i koordinaciju rada javnih preduzeća, za privredu i poljoprivredu, socijalna i humanitarna pitanja, za urbanizam i održivi razvoj i za primarnu zdravstvenu zaštitu. Osim Kabineta posebno će biti organizovana i Lokalna služba za budžetsku inspekciju i reviziju, odlučeno je tada.

S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.