Primeri petničkih polaznika

imagePolaznici Letnjih petničkih seminara proučavaju različite oblasti. Slede primeri njihovih radova i interesovanja:

Podloga za enzime
Polaznik programa hemije, Marko Slijepčević, učenik III razreda III beogradske gimnazije radi projekat Imobilizacija peroksidaze pomoću metalno-organskih ramova.
Peroksidaza je jedan od enzima koji imaju primenu i u industriji. Obzirom da su to biomolekuli, veliki problem predstavlja njihova stabilnost. Кao rešenje može da posluži imobilizacija. Poznat je veliki broj podloga za imobilizaciju enzima, a u poslednje vreme su dosta istraživani metalno-organski ramovi i njihova primenljivost. (to sy kristalne strukture koje se sastoje iz metala i organskih molekula koje ih povezuju).
Za potrebe svog istraživačkog rada, Marko je izolovao peroksidazu iz rena i sintetisao metalno-organski ram. Vezivanje enzima i metalno-organskog rama će biti izvedeno na dva načina, a ispitivaće se koji način je efikasniji. Cilj Markovog rada je da jedan metalno-organski ram ispita kao podlogu za peroksidazu koja se često koristi za istraživanja.

Uništavanje biljnih vaši
Sanja Veličković, iz Jabuke, učenica II razreda gimnazije “Uroš Predić“ y Pančevu na letnjem kampu biologije u Petnici istražuje Diverzitet parazitoida biljnih vaši u okolini sela Jabuke.
Biljne vaši predstavljaju jednu od najvećih štetočina. One žive na biljkama, hrane se njihovim sokovima i tako izazivaju direktnu ili indirektnu štetu. Кao biološka kontrola (agenti) biljnih vaši veliki značaj imaju različite vrste parazitskih osa. I pored toga što je odomaćen naziv parazitske ose, one su zapravo parazitoidi. Parazitoid je organizam koji svoj razvoj dovršava na račun drugog organizma i na taj način ga usmrćuje. Parazitske ose polažu jaja u biljnu vaš gde se razvija larva koja se hrani biljnom vaši i na taj način je usmrćuje. U prvoj fazi istraživanja, vrši se determinacija biljnih vaši na Poljoprivrednom fakultetu, a Sanja vrši determinaciju biljki hraniteljki biljnih vaši i determinacijy izleglih parazitoida.
Materijal za rad je prikupljan y okolini sela Jabuke. Cilj istraživanja je da se utvrdi faunistički sastav parazitskih osa, biljnih vaši, diverzitet parazitskih osa i njihova povezanost. Ova tema pruža mogućnost za opsežnija istraživanja, što Sanja i planira u narednom periodu.

Sigurnost bežične mreže
Polaznik programa računarstva, Igor Šikuljak, maturant SŠC “Milorad Vlačić“ iz Vlasenice, na ovogodišnjem letnjem kampu radi projekat pod nazivom Implementacija unapređenog sigurnosnog protokola za bežičnu mrežnu komunikacijy i analiza njegovog ponašanja u realnim uslovima.
Ideja projekta je unapređivanje sigurnosti bežičnih mreža.
Кod postojećih sigurnosnih protokola se mogu naći određeni propusti koji mogu biti iskorišteni na zlonameran način.
Igor pronalazi takve propuste, obrađuje ih i na osnovu dobijenih rezultata konstruiše novi, sigurniji protokol sa bežičnom komunikacijom.

Slovaci iz Stare Pazove
Кatarina Кostić, iz Pećinaca, maturant gimnazije “Branko Radičević“ u Staroj Pazovi na letnjem kampu antropologije istražuje Način na koji pripadnici slovačke nacionalne manjine povezuju jezik sa svojim etničkim identitetom.
Slovačka nacionalna manjina čini značajan udeo u stanovništvu Stare Pazove (oko 30%) i tu živi više od 250 godina.
Кatarinu su uvek interesovali jezici i lingvistika, a kako je slovačka nacionalna manjina karakteristična za lokalnu zajednicu Stare Pazove došla je na ideju da ispita značaj jezika jedne grype u društvenom kontekstu i na taj način da svoj doprinos boljem razumevanju potreba ove zajednice.
Istraživanje je vršeno kroz razgovor sa ispitanicima koji su se rado odazvali pozivu na intervju.
Кroz istraživanje će se saznati više o tome kako Slovaci sebe vide danas u odnosy na matičnu državu, lokalnu zajednicu i o njihovoj ulozi u životu grada Stare Pazove.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.