Vučić danas saopštava ime novog premijera

imageDanas/Predsednik Srbije Aleksandar Vučić održaće danas (četvrtak) u 18 sati konferenciju za novinare, na kojoj će, kako se očekuje, saopštiti ime mandatara za sastav nove Vlade Srbije.

Vučić je kao predsednik Srbije održao konsultacije sa izbornim listama koje imaju predstavnicke u Skupštini Srbije, ali se na ragovore nisu odazvali predstavnici većine opozicionih stranaka, uključujući i SDA Sulejmana Ugljanina. Sem stranaka vladajuće koalicije koje čine Vladu, na razgovorima su bili prestavnici partija manjina kao i LDP Čedomira Jovanovića i LSV Nenada Čanka.

Na političkoj sceni Srbije spekuliše se sve od Vučićeve pobede na predsedničkim izborima 2. aprila o ličnosti budućeg premijera. Te su spekulacije varirale od sigurne opcije za Ivicu Dačića, lidera socijalista koji su podržali Vučića kao predsedničkog kandidata i doprineli pobedi u prvom krugu, do ministarke Ane Brnabić. Prema izvorima Danasa, Dačiću je ponuđeno ili da samo on ostane u vladi u svojstvu premijera, ili da socijalisti pored postojeća tri, dobiju još jedno ministarsko mesto – ekologiju za Branka Ružića, i on je navodno, prihvatio ovo drugo. Imenovanje Dačića, smatra se u diplomatskim krugovima, značilo bi siguran nastavak politike neutralnosti i saradnje sa Ruskom Federacijom. Uopšte, to za koga se Vučić odluči, uzeće se kao prvi njegov spoljnopolitički potez u svojstvu predsednika Srbije. Taj potez može biti u smeru jačanja prozapadnog kursa, ili pak sve snažnije saradnje sa Moskvom. U jednom trenutku izgledalo je da je zbog ovog prvog izbor Brnabićeve izvestan, ali je posle inistiranja zvaničnika SNS da premijer bude naprednjak, toj se varijatni daju se manje šanse.

Pojedini izvori sa političke scene nezvanično tvrde da postoje dva favorita za premijersku funkciju – Miloš Vučević, funkcioner SNS i aktuelni gradonačelnik Novog Sada i Dušan Vujović, ministar finansija. Kad je o Vujoviću reč, on odavno slovi za važnog kandidata u obaveštenim političkim krugovima u Beogradu, ali se isto tako tvrdi i da on iz ličnih razloga ne može da prihvati neku značajniju funkciju od ove što je ima. Izvori našeg lista kažu da on slovi u Vladi za “toleratnog i stručnog čoveka.

Ako izbor padne na nekog iz Srpske napredne stranke, veruje se da to može da bude iznenađenje, a ne u tom kontekstu pominjani Nebojša Stefanović, ministar policije.

“Miloš Vučević ima nešto veće šanse zbog podrške iz SNS. Vučić želi premijera koji će biti njegov čovek od apsolutnog poverenja, da nije kompromitovan i da vredno radi. Gradonačelnik Novog Sada nije sporan ni za Zapad, ni za Rusiju, ni za Srpsku pravoslavnu crkvu”, kažu sagovornici Danasa.
Kako je naš list nedavno pisao, u slučaju da ne postane premijer, Vučević bi mogao da zameni Zorana Đorđevića na čelu Ministarstva odbrane, a mesto u Nemanjinoj 11. Očekuje se da će sastav buduće vlade biti manje više isti, kao i sadašnji.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.