Valjevo na trećem mestu u Srbiji po broju oduzetih vozačkih dozvola

imageGrad Valjevo jedan je od prvih gradova u Srbiji koji sada ima svoju Studiju o bezbednosti saobraćaja. Ova Studija je ukazala i na neke od postojećih problema koji Valjevo s druge strane svrstavaju u gradove sa niskim nivoom bezbednosti.

Studiju saobraćaja za potrebe Grada Valjeva izradio je Saobraćajni fakultet, a samu Studiju gradskim odbornicima prezentovao je docent na ovom fakultetu Dalibor Pešić koji je pohvalio Grad Valjevo istakavši činjenicu da je Valjevo jedan od retkih gradova koji se upustio u izradu Studije koja je inače obaveza svim lokalnim samoupravama kao preduslov ispunjenja zakonskih normi u pogledu bezbednosti u saobraćaju. „Studija je ukazala na dobre strane koje postoje već u gradu , ali na žalost i na neke loše . Po ovim podacima do kojih smo došli u izradi Studije Valjevo ima najlošiji rezultat kada je u pitanju vezivanje sigurnosnih pojaseva, samo 10 posto gradjana koristi pojas na zadnjem sedištu , a 18,9% dece koristi sedište za bebe. U toku izrade Studije dobili smo informaciju da je grad krenuo sa akcijama vezanim za dečija sedišta i to je takodje za pohvalu i takve akcije treba razvijati“, rekao je Pešić u toku prezentacije.
Kada su u pitanju pojasevi i sedišta za decu podaci sa nivoa Republike pokazuju da je broj korišćenosti na Republici dvostruko veći nego u Valjevu , a da država i tajk duplo veći broj korišćenosti želi da poveća i za sada smatra nedovoljnim. Grad Valjevo  poslednjih par godina nastoji da uvede praksu da se deo sredstava koja se slivaju u budžet od naplaćenih saobraćajnih kazni  utroši upravo za nabavku dečijih sedišta pa su ista kupovana i deljena porodicama u Valjevu sa kriterijumom dece rodjene u prethodnoj godini i do trenutka raspodele.
Upotpunjujući Studiju i ukazujući koliko nam je kao gradu potrebno da preporuke iz Studije budu primenjene dr Zoran Živković je za skupštinskom govornicom izneo poražavajući pšodatak koji kaže da je od 1. januraa do 30. maja 161. licu ukazana pomoć u Urgentnom centru kao posledica povrede u saobraćajnim nesrećama.
„Od broja svih poginulih lica u valjevu u prethodnoj godini 28,2% čine pešaci, 23% su biciklisti. Najveći broj poginulih čine deca i odrasli do 30 godina što više nego nameće potrebu edukacije , a sa druge strane i gradu potrebu izgradnje biciklističkih staza“, rekao je dr Živković.

Da se u Valjevu ne odnose sve manjkavosti na saobraćajnu infrastrukturu već da sami gradjani nisu veliki poštovaoci Zakona o bezbednosti saobraćaja svedoči i podatak koji se mogao čuti da je Valjevo na trećem mestu u Srbiji posle Beograda i  Novog Sada po broju oduzetih vozačkih dozvola.

Zanimljivo je da prilikom predstavljanja Studije u Sali Skupštine nisu bili prisutni načelnici Gradskih uprava što je i sam predsednik Skupštine Milorad Ilić primetio. „ Nedopustivo je da načelnici nisu ovde , a da će se kroz bnjihova odelenja ova Strategija sprovoditi. Predlažem da Gradskom Veću dostavimo zahtev da utvrdi odgovornost načelnika jer ne prisustvuju sednici“, rekao je   Ilić.  Skupština je prihvatila ovaj predlog predsednika Skupštine i potom usvojila Strategiju o bezbednosti saobraćaja u Valjevu.

S.V. 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.