Domu zdravlja uručen sertifikat o akreditaciji na sedam godina

imageU prisustvu gradonačelnika dr Slobodana Gvozdenovića, predstavnika gradskih ustanova i zaposlenih, direktor Agencije za akreditaciju zdravstvenih ustanova Srbije Vladimir Arsenović u utorak je uručio sertifikat o akreditaciji na sedam godina direktoru Doma zdravlja dr Zavenu Der Hazarjanu

Na svečanosti održanoj u Edukativnom centru Arsenović je istakao:
-Građani Valjeva treba da budu i ponosni i zadovoljni što imaju mogućnost da im zdravstvena zaštita bude pružena u ovakvom Domu zdravlja. Ovu tvrdnju potkrepio bih nekim brojkama koje definitivno potvrđuju da ste jedan naporan i kompleksan proces ocenjivanja sproveli na najbolji mogući način. U vašem Domu zdravlja ocenjeno je 397 kriterijuma i 20 kriterijuma iz oblasti bezbednosti, a vaš prosek ocena je 98,49 odsto što je stvarno izuzetan uspeh. Svi zaposleni koji su učestvovali u procesu akreditacije znaju da su ispunjenje kriterijuma i davanje adekvatnih dokaza kompleksni, zahtevaju mnogo vremena, truda i adekvatne ljudske resurse. Ocenjivani ste u osam oblasti: zdravstvena zaštita odraslog stanovništva, žena, školske dece i dece, polivalentna patronaža, životna sredina, ljudski resursi, upravljanje informacijama, kao i standardi upravljanja i rukovođenja. Ono što je jako značajno za građane jeste činjenica da Dom zdravlja ima odličnu saradnju sa lokalnom samoupravom, što se pokazalo kao pozitivna praksa. Agencija za akreditaciju prevashodno ima pacijente u fokusu i stalno insistira na unapređenju kvaliteta. Siguran sam da će vaš Dom zdravlja nastaviti sa ovakvim trendom, znate i sami da ste po dobijanju sertifikata obavezni da donesete Plan unapređenja kvaliteta zdravstvene zaštite, a Agencija posetama jednom godišnje proverava da li stečenu akreditaciju održavate na potrebnom nivou. Verujem da ćete prilikom tih provera održati rejting koji ste sada stekli.
Direktor Zaven Der Hazarjan je istakao da se akreditacijom na sedam godina valjevski Dom zdravlja svrstao u red najuspešnijih domova zdravlja u Srbiji, zahvalivši se pritom zaposlenima i menadžmentu na velikom entuzijazmu, a lokalnoj samoupravi na izuzetnoj podršci. Ulaganje osnivača u neophodnu rekonstrukciju i opremanje Doma zdravlja značajno je povećano prošle i ove godine, što je doprinelo i uspehu akreditacije. Gradonačelnik Slobodan Gvozdenović je najavio novi gradski projekat iz oblasti zdravlja „Valjevo zdrav grad“, koji treba da pruži odgovore na sva pitanja koja nas muče, a odnose se na unapređenje zdravlja stanovništva.

image Akreditacija predstavlja zvaničnu potvrdu kvaliteta rada zdravstvene ustanove na osnovu utvrđenih standarda. Ciljevi akreditacije su podizanje nivoa kvaliteta i bezbednosti pružanja usluga zdravstvene zaštite i standardizovanje procedura. Postupak akreditacije trajao je godinu dana, a glavne faze bile su samoocenjivanje (dokumentovanje ispunjavanja kriterijuma) i spoljašnje ocenjivanje. Tim Agencije za akreditaciju zdravstvenih ustanova Srbije sproveo je spoljašnje ocenjivanje od 10. do 12. aprila ove godine.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.