Radovi na Muselimovom konaku

imageNa zgradi Muselimovog konaka trenutno se izvode radovi na zameni krovnog pokrivača. Radove finansira ministarstvo rada .

Istorijski objekat u centru grada Muselimov konak, pokriven je ćeramidom koja je vremenom propadala pa je konak prokišnjavao već neko vreme. „ Zavod za zaštitu spomenika kulture je konkurisao kod ministarstva rada u segmentu negovanja tradicije osslobodilačkih ratova i ministarstvo im je odobrilo sredstva za zamenu krova. Zamena krovnog pokrivača bila je neophodna zbog prokišnjavanja. Očekujem da će radovi brzo biti završeni“, kaže direktor Muzeja dr Vladimir Krivošejev.
Od neophodnih radova Krivošejev navodi i krečenje, ali i činjenicu da će Muzej pokušati te radove da izvede od sredstava donatora i nešto sopstvenih sredstava Muzeja. „Krečenje je neophodno i zgradi Muzeja , ali nećemo moći sve odjednom da okrečimo. Sada ćemo prvo krečiti trem potom ćemo delove zgrade krečiti u segmentima, fazno“, objašnjava Krivošejev.
Muselimov konak je najstarija sačuvana zgrada u Valjevu. Nastala je krajem 18. veka za potrebe muselima, turskog upravnika Valjevske nahije.Dok je njegov prizemni deo predstavljao administrativne prostorije u podrumu se nalazila apsana, odnosno zatvor.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.