Prostor u centru grada čeka planove?

imageJoš koliko 2013. godine bilo je priče o uredjenju parking prostora kod Hrama, uredjenju platoa kod pumpe I generalnoj rekonstrukciji prostora na pomenutom potezu, ali je ta priča ostala nedovršena. Za sada se čeka plan regulacije, ali konkretnih radova niti najave još uvek nema.

Rekonstrukcija bilo kog dela grada izvesno nije jeftina investicija za grad, a pomenuti proctor na potezu od pumpe do Hrama koji obuhvata park, zelenu pijacu, objekat Partizana pa I jedan manji broj stambenih objekata već dugo vremena je tema u gradu. Najpre je 2013. Godine bilo najavljeno izmeštanje pumpe o čemu se pregovaralo sa Gaspromom , ali su potom pregovori propali I od same realizacije nije bilo ništa. Ideja da bi u neposrednoj blizini Hrama mogao biti veliki trg sa fontanama I koncertnim prostorom bila je najavljena 2015. Godine , ali je nedostajao plan regulacije. U istoj godini najavljeno je da bi plan trebao da počne da se radi, ali sredstva za narednu 2016. Godinu nisu opredeljena ni za jedan konkretan projekat uredjenja. Koliko je Vamediji poznato u budžetu za ovu godinu nema takvih stavki , a ni u Odeljenju za infrastrukturu nemaju informaciju o tome. Ni preko potreban Detaljni urbanistički plan Centar nije završen.  
Za to vreme grad I dalje nema koncertni prostor što će ponovo biti problem prilikom organizovanja Tešnjarskih večeri, a sama pijaca I prilaz istoj nisu deo grada za ponos. Najčešća slika koja se može videti jeste prebukiran parking koji potpuno biva zagušen onog trenutka kada se u paralelnim ulicama parkiraju autobusi.   Na svu “sreću” u Valjevu nema ozbiljnijih smeštajnih hotelskih kapaciteta pa se autobusi ne zadržavaju dugo. 
“ Pored Hrama postoji parking , ali je naša ideja da se ceo taj prostor na potezu od pumpe prema Hramu uredi . Za to je bio potreban i plan regulacije i sada može da se aktivnije radi na tome. Za ovu godinu nije predvidjena takva investicija ali naredne godine treba razmišljati i o tome kako bi se videlo kakve su realne mogućnosti da tu nešto uradimo jer pričamo o centru grada koji zbog pijace i svih onih kućica sa strane zaista ne izgleda kao reprezentativan prostor“, kaže zamenik gradonačelnika Dragan  Jeremić.

image Što se tiče budućeg uredjenja datog prostora postoji nekoliko ideja, od velikog parkinga do velikog Trga. „Ta odluka treba tek da bude doneta.Postoje predlozi da tu bude uradjen veliki gradski praking. Ali i da se park proširi i dole levo bude jedan Trg i plato koji će korenspondirati sa Hramom. Sala „Partizan“ treba da se proširi i bude odgovarajuće uredjena i da se zaštiti od daljeg propadanja, a da taj prostor gde je sada veliki praking i gde je sada pumpa bude trg sa garažom ili fontanama. Zaista postoji dosta ideja o uredjenju tog prostora, ali takva odluka tek treba da bude doneta“, kaže Jeremić.
U celoj priči u više navrata pominjana je i rekonstrukcija zelene pijace i uredjenje samog prostora koji ona obuhvata. U toku prošle godine mogle su se videti kozmetičke promene na njoj, a Polet koji se stara o pijacama očito nema dovoljno novca da bi sve što je potrebno na tom prostoru bilo uradjeno.
„Da li će biti pomerena skroz? Ja mislim da to ne bi trebalo uraditi, ali da će biti uređena to je izvesno. Jedan od predloga je da tu postoji i dalje pijaca , ali čiji je režim rada poput pijace u Zemunu. Dakle samo prepodnevna pijaca. Ideja je da ta pijaca radi od recimo šest ujutro do podneva, a da nakon toga to bude recimo trg. To je najizvesnije“, rekao je Jeremić. Na konstataciju Vamedie da se time praktično uskraćuje radno vreme zakupcima tezgi, Jeremić kaže da tu na žalost najmanje ima poljiprivrednih proizvodjača, a najviše preprodavaca.
„Poljoprivrednici koji tu prodaju svoju robu i nemaju vremena da provedu ceo dan na pijaci. Njima je u interesu da taj posao prodaje završe pre podne i da potom nastave sa svojim poslovima. Izmene će uslediti to je izvesno , naći ćemo način da svi budu zadovoljni ali te izmene podrazumevaju i da svi oni lokali, prateći, gde je 90 % kafanica i prodavnica budu iseljeni na drugi prostor“, rekao je Jeremić.
Za sada se po novim najavama čeka plan regulacije za Centar, a kada će to biti završeno? Pa, na to pitanje niko nema odgovor.
S.V.

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.