Presuda u maju

      Нема коментара на Presuda u maju

imageEpilog višegodišnjeg procesa za rehabilitaciju Nikole Kalabića uslediće u maju mesecu kada će sudija Višeg suda u Valjevu Dragan Obradović saopštiti zvaničnu presudu.

Krajem nedelje u Višem sudu u Valjevu održane su završne reči u procesu za rehabilitaciju Nikole Kalabića , a po zahtevu koji je podnela njegova unuka Vesna Kalabić. Dok zastupnik Kalabića tvrdi da ne postoje dokazi o navodnim zločinima koje je Kalabić počinio pa samim tim ni smetnje za rehabilitaciju, vićši javni tužoilac imala je stav da je Državna komisija za utvrđivanje ratnih zločina proglasila narodnim neprijateljem Kalabića gte samim tim ne postoji osnov za rehabilitaciju.
U toku samog procesa razrešena je i dilema da li je Klabić učestvovao u izdaji Draže Mihailovića , četničkog generala, iznošenjem dokaza o smrti Kalabića dva meseca pre izdaje Mihailovića čime je nedvosmilseno potvrdjeno da Kalabić nije mogao imati udela u ovom činu.
Da li je nakon rata politička dogmatika presudala Kalabiću kao državnom neprijatelju ili je bilo osnova za to praktično će biti jasno vrlo brzo po izricanju presude.
Nikola Kalabić je do Drugog svetskog rata u Valjevu bio šef Katastra, a iz braka s koleginicom Borkom imao je blizance Mirjanu i Milana. Milan je nastradao tokom Drugog svetskog rata, a Mirjanina kći Vesna podnela je zahtev za rehabilitaciju svoga dede još 2009. godine.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.