Ponovo tražimo staru autobusku

imageDug preduzeća Lasta prema gradu u visini od 14 miliona dinara biće praktično ukoliko Lasta pristane na takav predlog konvertovan u udeo grad u vlasništvu stare autobuske stanice. Grad Valjevo nešto slično pokušao je bezuspešno i 2010. Godine. Da li će sada imati više sreće?

Vlada je saglasna da se potraživanje RS prema privrednom društvu Saobraćajno preduzeće Lasta AD Beograd  sa satnjem na dan 30.11. 2016. Godine koja nisu obuhvaćena Sporazumom o odlaganju plaćanja poreskog duga sa pripadajućom kamatom do 31.decembra 2016. Godine konvertuju u trajni ulog RS u kapitalu Društva. Na osnovu ove odluke Vlada Srbije dala je i preporuku organima lokalnih samouprava da donesu odluke da se potraživanja po osnovu javnih prihoda odnosno duga koji Lasta ima prema gradovima i opštinama može konvertovati u trajni ulog jedinica lokalne samouprave.
U slučaju Grada Valjeva potraživanja od ovog preduzeća su u visini od 14, 1 milion dinara. „Grad Valjevo je kao učešće u izgradnji zgrade Streline  autobuske stanice praktično dao tri hektara zemlje toj kompaniji  i tim postupkom je predvidjeno da stara autobuska stanica pripadne gradu. Mi ovom odlukom potraživanja koja su u iznosu od 14,1 milion dinara, koja su više fiktivna nego stvarna, praktično konvertujemo u udeo u vlasništvu. Mi smo sada usvojili ovu odluku uz obavezu da sa Lastom dogovorimo finalizaciju ovog posla koji je započet prktično pre dvadeset i više godina. Da konačno ta stara autobuska stanica pripadne gradu“, kaže zamenik gadonačelnika Dragan Jeremić.
On navodi da je jako važno rešiti imovinski problem koji postoji jer bi u slučaju promene strukture vlasništva u Lasti grad mogao ostati bez svog udela, a samim tim i gradu značajne parcele koja je gotovo u centru grada. „Ova odluka će biti na Skupštini samo pod uslovom da Lasta dogovori da tu parcelu i zvanično prebaci na grad Valjevo i da je mi uknjižimo kao vlasništvo grada“, dodaje Jeremić.

image Grad Valjevo je još 2010 godine pokušao uknjižbu pomenutih parcela na grad.Naime tada je grad zatražio da se na osnovu ugovora iz 1984. i 1986. godine, po kojoj je više od četiri hektara gradskog zemljišta preneto u vlasništvo tadašnjeg preduzeća „Strela“, koje je kasnije pripojeno „Lasti“, utvrdi udeo grada Valjeva.
Tada je formirana i Radna grupa koja je imala rok od 30 dana da utvrdi kako je beogradsko saobraćajno preduzeće „Lasta“ postalo vlasnik valjevske autobuske stanice.
Lokalna vlast u Valjevu je u dva navrata tokom osamdesetih godina tadašnjoj „Streli“ poklonila četiri gradske parcele površine od 4,80 hektara u strogom centru Valjeva. Tadašnja SPS vlast je napravila dogovor sa „Strelom“ po kome je stara autobuska stanica trebalo da pređe u vlasništvo lokalne samouprave, koja je ustupila zemljište za izgradnju nove autobuske stanice. Međutim, te 2010. Godine moglo se čuti da iako Gradska uprava godinama ubira kiriju od zakupaca lokala na staroj autobuskoj stanici, I parcela od 15,5 ari na najatraktivnijoj lokaciji u Valjevu, uz obalu reke Kolubare, u vlasništvu je beogradske „Laste“.

S.V.  

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.