Sanacija vodotokova Obnice i Kolubare

imageGrad Valjevo prihvatio je obavezu eksproprijacije zemljišta u slivu reke Kolubare kako bi do 2019. Godine po potpisanom Sporazumu mogla biti uradjena sancija toka Kolubare, Obnice, ali i izgradjen most kod KPZ i drugi objekti za odvojenje vode i sprečavanje novoih poplava. Ovi radovi deo su sporazuma koji je još 2014. Godine potpisla držva Srbija sa Svetskom bankom.

 

Radi otklanjanja posledica poplava iz maja 2014. godine RSrbija je 9 oktobra 2014. Godine sa Medjunrodnom bankom za obnovu i razvoj potpisala Sporazum o zajmu za finansiranje projekat „Hitne sanacije  od poplava“.
„Raspisan je tender za sanaciju reke Kolubare i taj tender je dobilo preduzeće Erozija, ali taj temder ne obuhvata celokupan tok reke Kolubare pa ni njenih pritoka. U pitanju je 1,2 km novih radova čime ćemo dobiti mnogo veću regulisanu površinu u zaštiti od poplave. Ovaj projekat podrazumeva regulisanje vodotoka reke Obnice kod KPZ-a , izgradnju mosta kod KPZ, praktično regulisanje vodotoka reke Obnice koji do sada nije bio regulisan“, kaže zamenik gradonačelnika Dragan Jeremić.
 Tehničku dokumentaciju za izvodjenje htnih radova finansirala je Uprava za izvršenje krivičnih sankcija KPZ Valjevo i International Menagement Group (IMG), a izradio Institut „Jaroslav Černi“ .
Tehnička dokumentacija obuhvata regulacione radove u zoni korita reke Obnice od 1,2 km do 2,2 km i rekosntrukciju pomenutog mosta kod Kazneno popravnod zavoda, ali i zaštitne vodne objekte i objekte komunalne infrastrukture  u zoni obala i zidova  postojećeg neregulisanog vodotoka, vodovodi, elektrovodovi, izlivni objekti atmosferske kanaliztacijem šahte.
„Naš udeo u svemu je eksproprijacija zemljišta kako bi ovi radovi mogli biti izvedeni. Za desetak dana očekujemo da već krenu radovi na koritu Kolubare gde je već izabran izvodjač preduzeće Erozija i uz ovaj deo koji mi najpre moramo otkupiti u delu zemljišta dobićemo jedan ozbiljno uredjen prostor i time bi se mogla završiti i obnova nakon poplave 2014. godine“, rekao je Jeremić.
Ranija odluka EU je da sa 4,3 miliona evra kolika je i vrednost dostavljenog projekta, izvrši sanaciju rečnog korita samo reke Kolubare.
Pomenuta rekonstrukcija podrazumeva pet segmenata radova i to rekonstrukciju 2,7 kilometara rečnog korita Kolubare, od Belog mosta do kompanije Austroterm, izgradnja novog korita u dužini 1,1 kilometar, od mosta na obilaznici do kompanije Austroterm I od parka na Pećini do mesta spajanja Jablanice i Obnice u dužini od 300 metara. Očekuje se da će radovi trajati izmedju 18 I 24 meseca što praktično znači da bi sve moglo biti završeno tek početkom 2019. godine.
S.V. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.