Pomen na 18. godišnjicu pogibije Milenka Pavlovića

imageObeleženo je 18 godina od pogibije pukovnika Milenka Pavlovića, koji je poginuo braneći nebo iznad Valjeva u vazdušnom boju sa NATO avionima.
Tradicionalno, kod spomenika pilotu u bulevaru Vladike Nikolaja, Valjevo se svakog 4. maja od 1999. godine, tačno četiri minuta nakon podneva, odužuje hrabrom komandantu 204. lovačko-avijacijskog puka koji je poginuo u borbi sa NATO eskadrilom, pokušavajući da je spreči u bombardovanju vojne fabrike “Krušik”.

Nakon parastosa, koji je služio episkop valjevski Milutin, cveće na spomenik položili su članovi porodice pilota, njegove kolege iz 204. lovačke brigade, predstavnici Vojske Srbije, MUP-a, Grada Valjeva i boračkih udruženja.
-Uprkos godinama, sećanje na Milenka ne bledi i na njegov istinski, patriotski čin koji ga je svrstao među besmrtne. Družili smo se i učili od njega, a sada mlade pilote učimo veštini, hrabrosti i viteštvu koje je on posedovao – rekao je pukovnik Željko Bilić, komandant jedinice na je čijem čelu u trenutku pogibije bio Pavlović, podsećajući da je Milenkov poslednji let od 12 minuta bio i poslednji let i obaranje nekog od srpskih pilota tokom NATO agresije.
Gradonačelnik Slobodan Gvozdenović istakao je da Valjevo ima trajnu čast i obavezu da čuva uspomenu na hrabrog pilota “koji je braneći živote svih nas žrtvovao sebe”.
Milenko Pavlović je rođen u Gornjem Crniljevu kod Osečine. Odlikovan je ordenom za hrabrost, kao i ordenom Svetog vladike Nikolaja, najvećim priznanjem valjevske eparhije, a na današnjem pomenu njegovoj porodici uručen je i orden prvog reda Srpske krune.
Iako je bio prethodno najavljen, počasni nalet borbenih aviona nad Valjevom je otkazan, kako je rečeno, “iz objektivnih razloga”.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.