Ozbiljne reforme ustanova kulture?

image„Svaka ustanova koja više daje za plate nego za programe, ne treba da postoji“, poručio je gradonačelnik Slobodan Gvozdenović na sednici Skupštine. Ukoliko se grad bude pridržavao ove najave naredne godine ustanove kulture biće u problemu.

„Nedostaju projekti. Nema ih. Mi ovde dobijamo samo izveštaje koliko je potrebno za plate , a programi su u drugom planu. Veće je zatražilo promenu izveštaja“, rekao je na sednici Skupštine zamenik gradonačelnika Dragan Jeremić informišući odbornike o stanju i situaciji kada su u pitanju ustanove Grada Valjeva.
Dugogodišnja je činjenica da grad gotovo bez posebnih komentara usvaja izveštaje o poslovanju ustanova kulture u Valjevu , ne baveći se posebno strukturom rashoda niti odnosom izdvajanja za zarade i programe.
„ Ustanove očekuju ulaganja grada i to nije sporno , ulaganja moraju da postoje. Pred nama su ozbiljni poslovi rekonstrukcije Centra za kulturu, Muzeja, Biblioteke. Tražićemo od ministarstva odbrane da nam se kao gradu daju dva objekta VS koji vojska ne koristi , a nama su potrebna za postavke i Valjevske bolnice i druge namene. To je na gradu da izdvoji sredstva , ali izdvajanja za zarade koja su dva ili tri puta veća od programa koji neka ustanova sprovodi je besmisleno“, rekao je Jeremić.
Da grad ima ozbiljnu nameru da se bavi i kulturom i sadržajima koje finansira svedoči izjava gradonačelnika Slobodana Gvozdenovića : „Svaka ustanova koja više daje za plate nego za programe, ne treba da postoji“.
Na sednici Skupštine potom se moglo čuti da grad praktično ne može da konkuriše podržavajući projekte ustanova jer projekti ne postoje. „ Mi nemamo šta da podržimo. Mi svake godine čitamo iste stvari u izveštajima i gradjanima se plasira ista ponuda kulturnih sadržaja. Namera Valjeva je da bude grad primer kulturne decentralizacije. Kako to da postanemo ukoliko se radi na ovaj način? Ne mora sve da postoji samo u Beogradu. Ne živi se samo tamo već i u Valjevu. Ali projekata nema. Ne, samo su bitne plate , a onda gradjani spravom mogu da pitaju pa za šta ih to mi plaćamo?“, rekao je Jeremić.
Na sednici Skupštine svoj rad grčevito je branila direktorka Biblioteke Violeta Milošević, velika rasprava vodjena je oko Muzeja, a ozbiljne zamerke ponovo su iznete na rad Studija Trnavac. Odbornici su na sednici dobili i informaciju da je od svih zatraženo da dostave programe za narednu godinu sa vizijom onog što žele da rade. Najveći zalogaj pripao je Centru za kulturu, čiji se način rada sve više dovodi u pitanje, a koji treba da dostavi predlog rada za narednih pet godina.
„Gradjani imaju pravo da traže promenu, imaju pravo da kažu da nisu zadovoljni stanjem u kulturi. Ima i onih koji misle da nam kultura nije potrebna pa kažu, e baš, sve smo rešili samo još kultura. Nisu u pravu. Kultura je nešto bez čega nema civilizovanog društva i ona ne treba da dolazi na kraju već treba da se razvija uporedo sa svim ostalim stvarima. Pratićemo rad, ovo je samo početak jer je krajnje vreme da se stvari zaista dovedu u red. Gradonačelnik je rekao tu odličnu rečenicu na sednici i potpuno je u pravu. Menjaćemo stvari“, objašnjava Jeremić.

S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.