Duga diskusija o radu Doma zdravlja

imageOdbornici puna dva sata diskutovali o radu Doma zdravlja dok je najviše pitanja imao odbornik vladajuće SNS Milan Marković. Pitanja koja je Marković imao odnosila su se na ulaganja ,kupovinu , aparata i specijalistički kadar. Odgovore je u najvećoj meri dao gradonačelniik Slobodan Gvozdenović.

Odbornici DS-a zatražili su da ubuduće izveštaj o poslovanju i programu Doma zdravlja bude iscrpniji i pregledniji. Slobodan Pavlović DS naveo je da je za svaku pohvalu izdvajanje grada i finansisjko učešće kojim se pospešuje rad Doma zdravlja. " Možda treba pogledati rentabilnost postojećih ambulanti. One su svakako korisne ,ali mi ne znamo koliko ljudi ih posećuje po pojedinim selima, ne vidi se ni koliko su funkcionalne. Možda su loše organizovane", naveo je Pavlović.
Odbornica Gorica Božić za govornicom se složila da izveštaj može biti decidniji i bliže odredjen . " Ali ja moram da kažem da su neke ambulante bile političke zadužbine i to je stanje kakvo je nasledjeno, mi se u Domu zdravlja zaista trudimo da svim pacijentima pružimo odgovarajuću pažnju i punu uslugu i kroz rad tih ambulanti ne samo pacijenatima iz samog grada", rekla je Božićeva.
Odbornica Milka Erić DS ukazala je na činjenicu da podaci iz Doma zdravlja pokazuju da ova ustanova ima veliki broj nemedicinskih radnika i iznela predlog da je potrebno više se pozabaviti tim pitanjem.
"Kadrovski plan ne odredjuje Dom zdravlja već ministarstvo zdravlja i to se odredjuje prema broju stanovnika. Koliko stanovnika toliko, prema njihovom planu,toliko i lekara"odgovorila je na ovu činjenicu Božićeva.
Ukidanje medicinskog sela zatražio je nezavisni odbornik Ljubomir Radović tvrdeći da tek kada ta manifestacija koja je, kako kaže politička, bude ukinuta tada će svi moći da računaju na punu uslugu.
Dok je odbornik SNS-a Milan Gajić tvrdio za govornicom da je izveštaj dobar , odbornik Milan Marković SNS izneo je potpuno drugačiji stav i složio se sa odbornicima opozicije da je izveštaj Doma zdravlja štur.
" Ovde vidim da u naavci radite nabavku stvari za koje mislim da nemate pravo da se time bavite kao primarna zdravstvena zaštita, nemate ni kadrove zato bio trebalo da se usredsredite na onmo štlo možete da radite. vi nabavljate opremu koja je karakteristična hza sekundarni nivo zaštite. U izveštaju nema objašnjenja za šta će koristiti ovi aparati i ko će ih da li kroz neki program , ne vidi se, koristiti. Takodje finansije nije jasno vidi se da vam je rashod 498 miliona i tu se vidi da imate 20 miliona gubitka. Kako je došlo do toga?"

image "Svrha aparata za anesteziju je da se i licima sa čposebnim potrebama priuži medicinska usluga. Oni koji su u medicini zanju da je to procedura , Dom zdravlja želi i da osobama sa posebnim potrebama pruži medicinsku uslugu. Ne bih se složio da Medicinsko selo pripada prošlosti, ako tu neko vidi propagandu to je zluradost i ja to ne bih komentarisao. Što se plata tiče i prigovora oko nejasnoća, mislim da bi vam bilo neprijatno da vidite koliko su male plate lekara i sestara u Domu zdravlja, a nije ni pristojno gledati tudje plate. Dom zdravlja ima kapacitete da proširi opseg svojih usluga. Što se tiče kadra spremni smo kao grad da angažujemo odredjeni specijalistički kadar koji će nadomestiti sve ono što smo preživeli u vreme ministrovanja Tomice Milisavljevića i totalne degradacije specijalističkog kadra . Sada su mnoge službe kao ginekologija u Bolnici u problemu zbog njegovog rada i odluke da nema specijalizacija , bile su na poslednjem mestu. što se tiče rendgen aparata postoji dogovor da se nabavi , ada li će jedan deo sredstava izdvojiti grad , a deo ministarstvo , ali postoji još jedna opcija da se do tih sredstava dodje i ne bih sada unapred govorio unapred o tome. Ono što je važno jeste da nse Dom zdravlja akreditacijom sprema za trku sa privatnim Domovima zdravlja", rekao je Gvozdenović.
Gradonačelnik je izneo stav da su ambulante potrebne , ali da je stav zakonodavca da ne treba imati ambulantu za samo 500 kartona te i da veći broj pacijenata znači ozbiljnu potrebu za istom.
" Imam utisak da se ovde traže grešeke Doma zdravlja. Aparat za anesteziju dolazi na predlog roditelja dece sa posenim potrebama. U stomatološkoj ambulanti je nemoguće toj deci da se intervencija uradi bez anestezije. Oni sada putuju u Beograd zbog toga, a mi imamo lekara specijalistu koji to može da radi ovde u valjevu. Zašto da toj deci i tim ljudima ne pružimo mogućnost lečenja u Valjevu? Pet naših lekara odlazi na specijalizaciju u Beograd, ostajemo bez pet lekara i treba sve te pacijente sa malim brojem lekara da uslužimo", rekla je Gorica Božić SNS.
Odbornik Marković SNS očito nije bio zadovoljan odgovorima koje je dobio pa je za govornicom konstatovao da se radi o vrlo skupim aparatima, o četiri miliona dinara. " Ovde ne piše lekar anesteziolog , piše nešto drugo, piše 5,3 miliona za oftamologa, neurologa, ORL , to piše , ali ne piše anesteziolog. Ovo je prevelik iznos da se izdvoji bez detaljnog plana kako to sve provesti. Sigurno da postoji želja da se ljudima pomogne , ali to je sve , plana nema. Nema ni instrumentara, ni anestetičara, ne znam o čemu govorite ovde, to je ono što vam je potrebno ako želite da pružite tu uslugu, a nemate", rekao je Marković.
U replici koju je dao gradonačelnik je ponovio da Dom zdravlja i Grad Valjevo neće praviti diskriminaciju medju pacijentima i jednima pružati uslugu , a drugima ne.
Marković je potom dodao: "Vi ovde jednom demagoškom upadicom želite da prikažete da sam ja protiv lečenja tih ljudi. To što govorite je nonsens. Umesto da sgte lepo napislai kupujemo zato i zato jer vi ćete ovde imati salu tamo to je jasno. Ja se samo plašim da ćete potrošiti pare ,a sve to neće biti u upotrebi".
Odbornik SPS-a Mihailo Todorović na kraju rasprave je rekao da ne razume zašto unutrašnja neslaganja nisu rešili unutar odborničke grupe. " Ja ne razumem , sva te pitanja mogli ste u okviru vaše grupe rešiti i odgovoriti, a ne da ovde dva sata slušamo vašu raspravu i pojašnjenja jedni drugima kad ste ih mogli ranije dati", rekao je Todorović.
Direktor Doma zdravlja dr Zaven der Hazarjan na kraju diskusije taksativno je naveo sve što je planirano da Dom zdravlja nabavi u narednom periodu. " Veći deo ovih planova smo već završili, lobavili smo i akreditaciju za koju verujem da će nas svrstati u pet najboljih Domova zdravlja u Srbiji, rekao je Hazarjan"
S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.