Dosuđena isplata ratne dnevnice na osnovu novog zakona

imageViši sud u Valjevu je doneo prvu presuda u Srbiji na osnovu novog zakona o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku po kojoj je jedan član valjevskog Udruženja boraca ratova od 1990. godine obeštećen sa 110.000 dinara posle tužbe protiv države za neisplaćene ratne dnevnice.

Kako je saopšteno danas u Udruženju boraca, sličnim naknadama može se nadati još oko 150 rezervista iz celog Kolubarskog okruga, koji su državu još pre više godina tužili za neisplaćene dnevnice za učešće na ratištima širom bivše Jugoslavije, ali nikada nije presuđeno do sada u njihovu korist.
„Kada je 1. januara prošle godine donet zakon o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku mi smo sudu u Valjevu, gde godinama traju postupci po tužbama naših boraca za isplatu ratnih dnevnica, podneli više prigovora za ubrzanje tih procesa. Ovom pravosnažnom presudom se potvrđuje da smo od početka bili u pravu. Ovo je, ujedno i put za ostale borce da dođu do dnevnica, tužbama na osnovu zakona o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku“, rekao je Ljubomir Bradić, presednik Udruženja boraca ratova od 1990. godine.
Viši sud je u ovom procesu postupio potpuno po načelu zakonitosti, iako je republičko pravobranilaštvo branilo stav da rezervista nema pravo da dobije novac.
„S obzirom da je prva, ova presuda će biti merilo za ostale u sudove, pošto sudske prakse na osnovu ovog zakona o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku, praktično nema u Srbiji“, naveo je advokat Udruženja boraca Dejan Subotić.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.