Valjevo formira “Aleju zaslužnih gradjana”

imageShodno odluci Gradskog veća Valjevo će nesumljivo dobiti uredjenu „Aleju zaslužnih gradjana Valjeva“. Njena lokacija biće na Boričevcu, tačnije na prostoru na kom je već sahranjen slikar Ljuba Popović.

U prošloj godini u trenutku smrti slikara Ljube Popovića grad je doneo odluku da jedan od prostora kojima raspolaže bude opredeljen upravo za sahranu čuvenog valjevskog slikara kako bi se na tom prostoru kasnije pristupilo uredjenju parcele i formiranju „Aleje zaslužnih gradjana“. Prvi konkretni koraci ka realizaciji tadašnje najave usvojeni su na sednici Veća pri čemu je usvojen niz aktivnosti po ovom pitanju i to :
-raspisivanje i sprovodjenje arhitektonsko-urbanističkog konkursa za idejno rešenje Memorijalnog parka Boričevac i odabir najboljeg rešenja
-izrada i usvajanje urbanističkog projekta i izrada projektno tehničke dokumentacije sa pratećim odlukama
-realizacija i izgradnja memorijalnog parka Boričevac
-donošenje odluke o upravljanju prostorom Memorijalnog parka
-definisanje procedure, pravilnika i drugih neophodnih akata o sahranjivanju u okviru Aleje zaslužnih gradjana.
U pomenutoj odluci Veća ne navodi se koliko je novca opredeljeno za realizaciju navedenih aktivnosti , a nisu ni istaknuti vremenski rokovi za realizaciju istih.
U protekloj godini mogli smo da se uverimo, o čemu je Vamedia već izveštavala, da je sam prostor u kom je sahranjen slikar Popović često na meti bahatih gradjana koji tu odlažu smeće, a ostaće zabeleženo da ni postavljeni mobilijar od istih gradjana nije lako sačuvati. Ovakvo ponašanje i nepoštovanje koje pojedini gradjani iskazuju svakako navodi na činjenicu da što pre treba pristupiti realizaciji pomenutih aktivnosti kako bi se predmetni prostor pretvorio u lepo uredjenu parkovsku celinu.
Kako u Valjevu ništa nije poštedjeno uništavanja, nekako već sada nameće se pitanje da li će pored parkovskog rastinja i infrastrukturnih elementa biti nephodno prostor opremiti i video nadzorom. Možda ovakva pomisao zvuči nerazumno ili preterano , ali ako se zna da je na samo nekoliko metara udaljenosti od groba slikara pečeno prase , a mobiilijar korišćen za potrebe tog pečenja , ideja o video nadzoru ne čini se toliko nerazumnom niti preteranom.

S.V.

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.