JKP Polet sve veći gubitaš

imagePreduzeće Polet na kraju 2016. godine zabeležilo gubitak od 6,6 miliona što je za tri miliona više od planiranog gubitka, ali i od gubitka koji je iskazan na kraju 2015. godine. Ovo preduzeće i za 2017. god planira gubitak u poslovanju od 3 miliona dinara.

Pred članovima Gradskog veća konačno se našao program poslovanja JKP Polet za 2017 godinu. Program koji su Većnici poslednji usvojili predvidja prihode u visini od 34,3 miliona dinara i rashode u visini od 37,4 miliona dinara što znači da se u programu poislovanja već predvidja gubitak od 3 miliona.U 2016. godinu ovo preduzeće je ušlo sa minusom od 3,08 miliona dinara koliko je bio iskazani gubitak na kraju 2015. godine, a ujedno i najveći razlog za smenu tadašnjeg direktora Dragana Brankovića. Dok je za skupštinskom govornicom Branković tvrdio da je njegova smena politička aktuelna vlast tvrdila je da je razlog loše poslovanje te i da je poslednji trenutak da se poslovanje ovog preduzeća koje iz godine u godinu beleži minuse u poslovanju, konačno dovede u red.
Dolaskom novog direktora javnost nije mogla najjasnije da isprati poslovanje jer je novi direktor Ljubinko Andrić tvrdio da ni njemu samom podaci nisu dostupni te za isto krivio službu računovodstva , ali i ostale zaposlene medju kojima je brojne optužio za kradju . andrić je zbog lošeg rada smenio dotadašnje šefove , a medju prvima preduzeće je morao da napusti Zlatomir Lukić nekadašnji direktor koji je po Andrićevom dolasku obavljao dužnost šefa naplate.
Na kraju 2016. godine JKP Polet ponovo beleži gubitak , ali ovoga puta veći i od planniranog gubitka za 2016 i to u iznosu od 6,6 miliona dinara.

image Ovaj podatak namećeotvoreno pitanje da li je do povećanja gubitka došlo zbog lošeg novorukovodjenja preduzećem ili je nova vlast zatražila da se konačno istinito prikažu podaci o gubicima? Obe mogućnosti su vrlo otvorene s obzirom da je medju izrečenim stavovima na sednici Skupštine svojevremeno izrečćeno i da je gubitak moguće i veći , ali da nije realno prikazivan , a sa druge strane u prošloj godini poznato je da je ovo preduzeće povećalo broj zapsolenih preko Omladinske zadruge i imalo investicije koje nisu bile predvidjene programom poslovanja.
Kako je Veće usvojilo, gubitak će u najvećoj meri biti pokriven dobitkom iz prethodnih godina , koji ne postoji jer je Polet višedecenijski gubitaš, a svake godine iskazani gubitak pokrivao se floskulom „dobiti iz prethodne godine” pa se realno postavlja i pitanje kolika je bila dobit tih godina , shodno gubicima morala je biti veća od 50 miliona dinara, što je jasno nemoguće. Jedan deo gubitka tačnije 1,5 miliona biće pokriveno na teret osnovnog kapitala što je ponovo samo knjigovodstvena vrednost. Realnog pokrića nema i neće ga ni biti jer je programom poslovanja za 2017. godinu predvidjen gubitak od 3 miliona . Da bi gubitak od 3 miliona bio realizovan realno bi bilo potrebno da dobit preduzeća bude oko 3 miliona , ali realnost nije kategorija koja će ovde biti primenjena jer je dobit gotovo sa ovakvim startom gotovo nemoguća.
U 2017. godini predvidjene su i investicije u visini od 2 miliona dinara od čega će grad uložiti milion u pokrivanje pijace na Divčibarama.
Da li je opet realno očekivati toliko dobro poslovanje u ovoj godini kojim bi se omogućilo pokrivanje investicija iz prethodne i ulaganje u nove pitanje je na koje će odgovor biti jasno vidljiv na kraju 2017. god, a trebalo bi da gradskoj vlasti bude jedan od dobrih zadataka tokom cele godine pa i u ovom trenutku.
Na sednici Veća nije bilo otvorenog razgovora na temu Poleta pa je javnost ostala uskraćena za stav vlasti. Ipak filozofski posmatrano, ako je program usvojen to znači da se vlast saglasila bez komentara sa predočenim. Svako dalje razmatranje „pada u vodu” jer teško je doći do premise da gradjani odobravaju poslovanje sa gubitkom.

S.V.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.