Skupa kultura

      Нема коментара на Skupa kultura

imageGradjani Valjeva  izdvojiće ove godine 3,8 miliona dinara za rad Internacionalnog studija „Radovan Mića Trnavac”. Od ovog iznosa 1,7 miliona dinara biće utrošeno na plate troje zaposlenih.

Po svemu sudeći dosadašnji apeli i alarmi  koje su upućivali valjevski novinari po pitanju rada i izdvajanja sredstava za rad Studija Trnavac urodili su plodom samo toliko da je broj zaposlenih sa nekadašnjih 4 smanjen za jedno lice pa će sada taj „težak” posao obavljati tri zaposlena. I dalje najviše novca koje gradjani izdvajaju biće utrošeno na plate troje radnika : direktora Mirjanu Vojić etnologa,  vodiča u galeriji Mariju Petrović Marković Gimnazijalku i Slobodana Rajevića organizatora sa završenom Tehničkom školom. U 2016 . godini dvoje zaposlenih dobilo je jubilarne nagrade u iznosu od po 136 500 dinara, a Studio je na socijalna davanja zaposlenima u istoj godini utrošio 110 000 dinara. Sada u planiranom budžetu nema nagrada ni socijalnih davanja, ali je i dalje ostalo nepoznato o kakvim se socijalnim davanjima radi i po kom osnovu.
Za razliku od prethodnih godina Studio će u ovoj godini po sadašnjim najavama prirediti čak pet izložbi.
U programu koji je usvojilo Gradsko veće postoji i stavka usluga po ugovoru za koje je opredeljeno 550 000 dinara, ali i specijalizovane usluge u iznosu od 40 000 dinara i ostale  opšte usluge u iznosu od 105 000 dinara. U materijalu dostavljenom Veću ne navode se pojašnjenja za  pomenute klasifikacije.

Ova ustanova kulture najavljuje i sopstveno učešće u iznosu od 70 000 dinara. Iako se kultura nikada nije isplatila i ne postoji da bi bila isplativa postavlja se i pitanje da li je i potpuno besplatna? Odnosno da li je u ovom slučaju ulaganje od 3,8 miliona dinara opravdano? Provereno u Valjevu se nikada niko nije bavio analizom učinka ovog Studija pa je najvažnije pitanje -Koliko posetilaca dnevno ima ovaj Studio, uvek bez odgovora.
Ideja da se promeni Statut ove ustanove, o čemu je dugo vremena bilo reči na Veću,  još uvek nije realizovana, a  ako do sada nije, verovatno ni neće. A i zašto bi kad gradjani plaćaju?

S.V.  

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.