Ozbiljna ulaganja u aparate u Domu zdravlja

imageU prošloj godini Dom zdravlja nabavio je nekoliko novih aparata čime je povećan nivo usluga u okviru primarne zdravstvene zaštite. Istovremeno u samoj zgradi još uvek traju radovi na uredjenju prostora.

S obzirom na činjenicu da je Dom zdravlja poslednjih godina u nadležnosti lokalne samouprave odnosno odvojen od sistema ZC Valjevo , grad Valjevo se uključio u nabavku i opremanje neophodnim aparatima za rad ove ustanove.U prošloj godini nabavljena su tri aparata i više sitnog medicinskog inventara.
Kako saznajemo u Domu zdravlja, do sada je ova ustanova sterilizaciju instrumenata i potrebnog pribora vršila u Opštoj bolnici Valjevo. Radi što bolje dostupnosti sterilnog pribora i skraćivanja vremena čekanja na isto, u prošloj godini nabavljen je jedan autoklav za potrebe Doma zdravlja, dok se takodje planira nabavka jednog autoklava za Službu za stomatološku zdravstvenu zaštitu. Medju kupljenim aparatima posebno mesto zauzima 12-to kanalni EKG aparat kako bi se ispoštovao Pravilnik o nomenklaturi zdravstvenih usluga na primarnom novu, kojim je propisano utvrđivanje i kontrola opšte zdravstvene sposobnosti dece od 6 do 14 godina za bavljenje sportskim aktivnostima.
„Kako bismo ispunili ovaj zahtev, osim nabavljenog aparata, angažovaćemo i pedijatra-kardiologa. Tri trokanalna EKG aparata, radi zamene dotrajalih aparata i što bolje dijagnostike odnosno pravilnog dijagostikovanja kardioloških oboljenja. Takodje u planu je nabavka jednog audiometra, kako bi lekari koji rade specifičnu zdravstvenu zaštitu, mogli što bolje utvrditi stanje sluha pacijenata, što je naročiti neophodno za odredjena mesta sa povećanim rizikom. Pored pomenutih aparata uradjena je nabavka sitnog medicinskog inventara ( kirete, spekulumi, pinecete, peani, doboši za instrumente, medicinske torbe) u ukupnoj vrednosti od 4.537.592,00 dinara“, kaže Gorica Božić glavna sestra socijalne medicine i odseka za tehničko osoblje higijene.

U prošloj godini započeta je i zamena ostale dotrajale opreme pa je tako u nameštaj za ordinacije i ambulante investirano 1.709.208,00 dinara. Nova oprema podrazumevala je zamena dela dotrajalog nameštaja, stolova, stolica, ormarića za lekove, kao i opremanje novootvorene ambulante u Petnici, započeto je u 2016. godini. Nastavak obnove i zamene nameštaja u narednim godinama zavisiće od priliva sredstava, kažu u Domu zdravlja.
„Tu je i računarska oprema za rad svih službi u Domu zdravlja u ukupnoj vrednosti 2.149.051, 20. Svaka ordinacija u Domu zdravlja Valjevo, kao i u okolnim ambulantama ima po dva računara sa štampačima. Ukoliko u ovaj broj uračunamo i administrativno osobnje, broj računara se povećava. Kako su postojeći računari nabavljeni pre 2011 godine kada smo postali nezavisni pravni subjekat, bilo je neophodno zameniti već puno puta popravljane računare. Ova aktivnost se planira i u 2017. godini. Takodje nabavljena su i tri automobila za potrebe Službe kućnog lečenja i nege i Službu polivalentne patronaže u ukupnom iznosu od 2.980.981,00 dinar. U toku 2016. godine rashodovana su tri automobila koja su bila nerentabilna i na čiju popravku se trošilo mnogo sredstava. Zamenom rashodovanih vozila napravili smo uštedu kako u servisiranju, tako i u potrošnji benzina. U 2017. godini planiramo nabavku još jednog putničkog vozila i dva sanitetska vozila za Službu hitne medicinske pomoći“, objašnjava Božićeva.

Za nabavku legalnog softvera za deo računara izdvojena su sredstva u iznosu od 1.000.000,00 dinara, a u Domu zdravlja najavljuju dalju nabvaku legalnih softvera dok se ne zamene svi postojeći softveri.

S.V.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.