Viši sud potvrdio odluku GIK-a – Pokret Sad ostaje van izborne „trke“

IZBORI 2024

Viši sud u Valjevu u svemu je potvrdio odluku GIK-a o poništenju izborne liste GG Pokret Sad. Predsednik GIK-a Mladen Simović kaže da je odluka suda istovremeno potvrda da je GIK donosila odluke u skladu sa zakonom.

Nakon što je GIK prvobitno proglasila listu GG Pokret Sad , pristigli su prigovori dva birača. Jedan od podnetih prigovora odnosio se na promenu adrese u proteklih 11 meseci dva kandidata za odbornike , a što je, kako je objašnjeno,  u suprotnosti sa nedavno donetim dodatkom izbornog zakona  po kom lice koje je menjalo adresu u proteklih 11 meseci  izborne radnje može sprovoditi samo na starom prebivalištu.

„Viši sud u Valjevu u svemu je potvrdio  odluku GIK-a o poništenju izborne liste GG Pokret Sad. U Rešenju se praktično potvrdjuje stav koji je zauzela Gradska izborna komisija što znači da je GIK odluke donosila poštujući zakon“, kaže Mladen Simović predsednik GIK-a.

U odluci Viši sud u Valjevu osvrće se i na deo žalbe Pokreta Sad  u kom se tvrdi da da je prigovor izjavljen od strane birača Đorđa Đurđevića nedozvoljen, te u Rešenju Viši sud navodi : „ Isti nisu osnovani imajući u vidu upravo odredbe čl. 80 Zakona o lokalnim izborima gde je u stavu 1 propisano da podnosilac proglašene izborne liste ima pravo da podnese prigovor protiv donete odluke, preduzete radnje i zbog propuštanja da se donese odluka, odnosno preduzme radnja u sprovođenju lokalnih izbora ako ovim Zakonom nije propisano drugačije. U stavu 2 se propisuje da podnosilac izborne liste, politička stranka, odobornička grupa, kandidat za odbornika, birač i lice čije je ime u nazivu izborne liste ili podnosioca izborne liste mogu podneti prigovor kada je to propisano ovim Zakonom. Iz citiranih odredbi čl. 80 st. 2 navedenog Zakona je jasno da birač u pogledu prava na prigovor ima identičan položaj kao podnosilac izborne liste, politička stranka, odbornička grupa itd. S toga nisu osnovani navodi da je prigovor birača protiv rešenja GIK-a od 12.05.2024 g. nedozvoljen, tim pre jer je birač Đorđe Đurđević u prigovoru naveo sve podatke predviđene čl. 81 st. 1 Zakona o lokalnim izborima.“

S obzirom da  rok za zaključenje jedinstvenog biračkog spiska ističe  noćas u ponoć (17. maj 2024.godine ), jasno je da nakon ovog Rešenja Višeg suda , Pokret Sad neće biti učesnik na predstojećim lokalnim izborima.

 

4 comments on “Viši sud potvrdio odluku GIK-a – Pokret Sad ostaje van izborne „trke“

  1. Valjevo kod Uba

    Bravo za Visi sud! U znanje ne sumnjamo! U poštenje?! Pa kad jaluciniraju Ruse i traže dokaže da Rudlsi nisu manjina u Valjevu.

    Reply
  2. Cale

    A šta to nije tako? Ovaj jest’ pravni duduk, al’ sad ga ubode, baš gde i kako treba. Osilili se ovi iz Pokreta SAD. I ĐP kao glavni, i Nidža savetnik ali da se ne zna, i Bošković. Doktorku potisnuti u mišju rupu. I da ih ovaj NR nije sabotirao, koj zna šta bi bilo. Ovako – ništa. Biće još izbora i kandidata. Bez brige. A lepo im je ekipa iz advokatsko-doktorsko-istoričarskog pokreta savetovala da ne izlaze. Još smo ih upozorili da ne stavljaju ljude iz okolnih opština i gradova na listu, ali ne vredi. Za Valjevski pokret otpora tek dolazi vreme. Polako, a sa ovim prebeglim odbornicima nećemo imati ništa. Pa ni potpise za listu nisu mogli da prikupe, pomoglo im Svanuće pri kraju. Oni su završili svoje političke karijere.

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.