Vrednosti koje imamo, a za koje ne znamo

imageVrednost slika kojima trenutno raspolažu Moderna galerija i Studio Trnavac nije sasvim poznata. Pravu procenu nikada niko nije uradio. Neke paušalne procene govore o par miliona evra. Ipak najveći deo svega je u depoima daleko od očiju posmatrača.

Direktorka Studija Trnavac Mirjana Vojić prilično je mnoge iznenadila rekavši u jednom trenutku da Studio poseduje slike vredne preko milion dolara. Za Vamediu kaže da se ne radi o proceni stručpnih lica odnosno kuća koje se time bave. „ Mi vrednost znamo na osnovu procene koliko se trenutno kreću cene slika na berzi . Na osnovu postizanih cena odredjenih umetnika . Nikada niko nije radio stručnu procenu i mi i nismo upoznati sa tim na koji način bismo to uradili“, kaže Vojić.
Ona nije iznela podakte o tome čime to sve Trnavac raspolaže dok s druge strane u Galeriji tvrde da postoji tačan popis svega, ali i da je vrednost nepoznata. „ Nije radjena procena , ali sigurno govorimo o nekoliko miliona evra. Ipak Galerija kao Galerija poseduje samo dve slike , sve ostalo je tu na osnovu Ugovora u kome se kaže da se radi o poklonu i da su slike tu do eventualnog trenutka gašenja Galerije. Ukoliko bi se gašenje dogodilo , slike bi bile vraćene slikarima ili njihovim naslednicima“, objašnjava Vojislav Jovanović direktor Galerije.
Sve rečeno praktično znači da galerija ne može otudjiti nijednu sliku izuzev dve koje su zaista vlasništvo Galerije. „ Postoje tačni i precizni podaci o svemu što imamo i vrlo brzo krenuće jedna nazovimo turneja po Galerijama u Srbiji upravo naših slika , u planu je nekoliko Galerija u nekoliko gradova . Ipak mi se borimo za prostor u Valjevu gde bi slike mogle biti izložene i već smo govorili o Muzeju fantastike , nadamo se da ćemo imati adekvatno rešenje“, kaže Jovanović.
Na jednoj od konferencija za novinare Jovanović je saopštio da se radi o zgradi stare železničke stanice ipak po svemu sudeći ulaganja u adaptaciju i sredjivanje prostora koji je više nego oronuo Galeriju bi mogao koštati mnogo više nego nego ulaganje u neki drugi noviji objekat.
I Trnavac i Galerija su pod video nadzorom , a i jedni i drugi tvrde da su slike skladištene adekvatno odnosno najbolje moguće u datim uslovima što praktično znači da bi novi objekat recimo u slučaju Galerije morao posedovati zaista dobre uslove za skladištenje slika .

Nekoliko miliona evra dakle naloazi se u depoima dve kulturne ustanove u Valjevu , a koliko vredi ono što poseduju ostale za sada nije poznato. Bez obzira na vrednost ipak Valjevci ne mogu uvek videti sve o čemu govorimo. Ni jedna ni druga ustanova ne nalaze se još uvek u ponudi turističkih agencija u smislu ponude obilaska. Mali korak u tom pravcu napravila je za sada Galerija ugostivši studente umetnosti iz Beograda.
Neki veruju da je lepota pa i vrednost u oku posmatrača, za početak da bismo u nečemu uživali moramo upaliti svetlo, u ovom slučaju izvaditi slike iz mraka.

S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.