“Sto škola za detinjstvo bez bola”

imageDanas, 20. 2. 2017. godine u Osnovnoj školi “Nada Purić” u 10.00 i 15.30 će početi serija Radionica o internet nasilju, projekta “Sto škola za detinjstvo bez bola” koje će se realizovati u svim osnovnim i srednjim školama Grada Valjeva do 1. 3. 2017. godine.

Projekat „Sto škola za detinjstvo bez bola“ je edukativan program, namenjen učenicima viših razreda osnovnih i prvih godina srednjih škola, njihovim roditeljima i nastavnicima, čiji je cilj zaštita dece i jačanje opšte bezbednosti, kako u stvarnom, tako i u virtuelnom svetu društvenih mreža. Kao takav program je podržan i od strane Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije, a samo tokom prošle godine realizovano je 103 predavanja na području Mačvanskog, Zlatiborskog, Moravičkog, Kolubarskog i Pomoravskog okruga na kojima je prisustvovalo više od deset hiljada učesnika.
Program se sprovodi po principu prepoznavanja i prenošenja iskustava samih žrtava,odnosno onih lica koji su bili na meti Internet-predatora i drugih vrsta nasilnika. Zahvaljujući saradnji sa Odeljenjem za borbu protiv visoko-tehnološkog kriminala MUP-a Srbije, u prilici smo da predstavimo konkretne slučajeve, odnosno da verodostojno objasnimo na koji način predatori prilaze svojim žrtvama i šta sve koriste kako bi se targetirano dete putem društvenih mreža, iz relativne bezbednosti svoga doma, izvuklo na vetrometinu sulude stvarnosti.
Tokom predavanja se ne zadržavamo na statističkim podacima, suvoparnim brojkama i pukom teoretisanju šta bi moglo da im se dogodi tokom surfovanja na Internetu i društvenim mrežama. Naprotiv. Pričamo im samo o onome što se već dogodilo, a upravo ti primeri, pokazalo se, izazivaju i najveću pažnju samih slušalaca. Naročito kada shvate da se većina žrtava na društvenim mrežama ponašala slično onom što radi i većina drugih korisnika, odnosno ukazujemo da bi svako od njih i sam lako mogao da se nađe na meti nasilnika.
Glavni predavač na tribinama je Vlada Arsić, novinar, pisac i publicista, autor zapaženih knjiga koja se mahom bave iskušenjima i pošastima koje vrebaju najmlađe. U knjizi „Lopatanje đavola“ obradio je problem narkomanije u Srbiji, roman „Izgubljene u magli“ (Laguna, 2012) bavi se problemom trgovine ljudima i prinudnom prostitucijom u našoj zemlji (roman je 2014 godine adaptiran i premijerno emitovan u vidu radio-drame na Drugom programu Radio Beograda), dok se u romanu „Armagedon“ osvrće na problem pedofilije i zamkama koje decu vrebaju iz sveta virtuelnih mreža.
Upravo ovaj poslednji roman, rađen u saradnji i uz punu podršku Ministarstva unutrašnjih poslova i Ministarstva prosvete, donosi niz primera u kojima su deca fizički napadnuta ili zloupotrebljena u pornografske svrhe. Knjiga je zasnovana na iskustvima istoimene policijske akcije tokom koje je, za nepunih šest godina, uhapšeno gotovo 160 osoba koji su se bavile snimanjem, prikupljanjem i distribucijom video i foto-materijala u kojima su žrtve upravo deca.
Osim Arsića, učešće na predavanjima neretko uzimaju i drugi eminentni stručnjaci iz oblasti zaštite dece, poput Mitra Đuraškovića, načelnika Odeljenja pogranične policije i Nacionalnog koordinatora za borbu protiv trgovine ljudima, Igora Jurića, predsednik Fondacije „Tijana Jurić“ i inicijatora Tijaninog zakona u Skupštini Republike Srbije, Slobodana Jovanovića, predsednika Fondacije „Marija Jovanović-dete“ i inicijatora Marijinog zakona u Skupštini Republike Srbije, Biljane Lajović, specijaliste kliničke psihologije pri Ministarstvu prosvete, i mnogih drugih.
Tokom ove školske godine projekat „Sto škola za detinjstvo bez bola“ biće realizovan na području Braničevskog, Podunavskog, Šumadijskog, Pomoravskog i Kolubarskog okruga (grad Valjevo) sa željom da kvalitativno i kvantitativno ponovimo rezultate iz prošle godine, koji su ovaj program svrstali u red najmasovnijih i najedukativnijih sprovedenih akcija na teritoriji naše zemlje. Podršku i pomoć za realizaciju programa i ove godine smo obezbedili od strane Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, a troškove projekta pokrićemo uz pomoć lokalnih samouprava i brojnih donatora.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.