Milionski benefit od putovanja

imageU izveštaju odbornicima za službena putovanja izostao je izveštaj o benefitima putovanja. Načelnica odeljenja za razvoj Tijana Todorović kaže da se to nije smelo dogoditi jer se radi o projektima vrednim desetine miliona evra . „Neprimeren izveštaj odbornike je doveo u zabludu , pa zašto mi pišemo izveštaje? Zašto to odbornici nisu dobili?”, pitaju sagovornici Vamedie.

Tragom dostavljenih podataka o službenim putovanjima u kojima se vidi samo mesto putovanja sa iznosom novca, Vamedia otkriva da je cilj pojedinih putovanja bilo obezbeđivanje miliona evra za nekolicinu gradskih projekata.

Projekti i pravila

Procedura konkurisanja za projekte zavisi od poziva IPA fondova ili domaćih ministarstva, a gradsko rukovodstvo odlučuje o tome za koje će se projekte aplicirati, objašnjava načelnica odeljenja za drušgtvene delatnosti Tijana Todorović.”Prate se pozivi i gradsko rukovodstvo odlučuje .Sve zavisi od dokumentacije ako su infrastrukturni projekti odnosno od tehnilčke spremnosti. Mi smo zemlja koja konkuriše za sredstva iz IPA frondova.Najpre se odobrava siže projekta potom sledi full aplication projekta i tek nakon toga ide odobravanje i potpisuje se ugovor. Evropski projekti zahtevaju razmenu iskustva i znanja često i obuke kao što je recimo slučaj kod City walka gde je nosilac projekta Slovenija mi smo svi pratneri na projektu i mi svi pratimo osnovne aktivnosti Slovenije . Medju tim aktivnostima su i susreti i razgovori“, objašnjava Todorovićeva .
Svaki projekat koji se finansira iz IPA fonda prate konferencije koje ih otvaraju. Projektom su uvek predvidjena sredstva za putovanja .“ Ukoliko se te aktivnosti ne prate i nerealizuju sredstva se vraćaju IPA fondu. S druge strane EU traži vidljivost projekta i dosta polaže na to , ukoliko se ne dolazi po predvidjenoj aktivnosti oni smatraju da ne postoji zainteresovanost ili da postoji problem u realizaciji što nije dobro jer oni finansiraju projekat. Mi nikada kao grad nismo u tim projektima učestvovali gotovim novcem već zaradom zaposlenih na projektu. Ako se novac ne troši oni ga povlače jer to značli da nema realizacije. Primera radi ako je predvidjeno 500 evra za neki sastanak mi ne odemo oni odmah povuku taj novac“, kaže Todorovićeva napominjući da je procedura kod gotovo svih projekata ista.

Po njenim rečima na poslednjem sastanku gde je grad Ptuj nosilac projekta, sastanak je bio takav da partneri sednu i gledaju kakvi su uslovi , koje aktivnosti su zajendičke koje su posebne , koje prate koju aktivnost, zatim se bira nadzorni odbor , prikazuje se finansijski plan .“ To radi svaki partner i mi smo to takodje radili. To su uvek radni sastanci .Saradnja se ostvaruje sa svim partnerima . Tu su i partneri koji finanaisra EU , a mi smo praktično IPA država . Oni mogu da konkurišu za sredstava u EU mi ne možemo , ali kao parteneri možemo.
I u interesu nam je da upoznamo što više saradnika predstavnika tih zemalja da možemo da se povežemo sa nuima za buduće konkurse“, navodi Todorovićeva.
Kad su u pitanju trenutni projekti sa kojima je grad konkurisao tu su :Rekonstrukcija korita reke Gradac, Socijalni projekat za Centar za socijalni rad Invisible children, trenutno je u izradi projekat za Centar za kulturu „Gradovi u fokusu“ koji se odnosi na rekonstrukciju objekta, u ministarstvu privrede za pristupnu saobraćajnicu za Stefil za šta grad ima projekat i svu dokkumentaciju , a tu je i ministarstvo turizma koje ima otvoren poziv i gde će grad konkurisati preko TO i to najverovatnije za Divčibare za Info centar. Todorovićeva navodi i da se čeka otvaranje nove IPE.

image

O dnevnicama i novcu za putovanja

„Kad je projekat u pitanju sve projekat finansira , dnevnice troškove , sve . Sa Nemcima ovaj projekat je projekat u kom oni sve finansiraju mi imamo samo 15 evra naših dnevnica jer projektno se ne finansira hrana i tih 15 evra mi imamo za doručak, ručak, večeru. Nakon putovanja dostavljamo opis svrhu, period koliko sati si bio na putu ,opis putovanja po danima i na kraju troškovi nastali . Kod City walka IPA sada mi finansiramo , a oni nam vrate posle šest meseci. Mi dakle uzimamo iz budžeta projekta , a oni nam nadoknade. Hotel, vinjete, parking i smeštaj u hotelu to plaćamo i taj novac je jasno prikazan.U izveštaju dostavljenom odbornicima vidimo da nije dostavljeno taksativno šta je plaćeno. I druga stvar, uvek jedno lice uzme na sebe troškove i ono plaća, ali svi koji putuju to koriste plaća se za njih , a piše na njedno lice . Tu su nastale te cifre. Konkretno za put u Fafenhofen grad nije meni isplatio 9 000 dinara kako piše, grad je moj put koštao 15 evra kolika mi je dnevnica u inostaranstvu po zakonu. Ali ja sam podigla novac i drugih putnika. Sve ostalo plaća projekat“, iscrpno objašnjava Todorovićeva.
Za razliku od projektnih putovanja kod bilaterlanih poseta grad plaća putovanje u slučaju da domaćin ne plaća sve.
„ To je sramota šta je napisano u izveštaju. Konkretno projekat MIC-a na primer , osnov su bili bilateralni susreti , ali od tog putovanja grad je dobio projekat vredan 1,2 miliona evra , ne dinara već evra . Slovenci kod kojih sam putovao su obezbedili učešće 40% od svakog računa za MIC. Niko ne putuje da bi turistički nekog posetio. Postoje dnevnice po zakonu 15 evra za hranu. Ako neko misli da ne treba da jedemo neka to otvoreno kaže pa da nam prave sendviče kući. Ja sam podigao novac za vinjete, gorivo, hotel , ali ne za sebe samo već sve koji su išli. Garantujem da niko nije išao ko nije trebao. To odbornici moraju da znaju, ali i gradjani. Svako putovanje ima svrhu , zašto to nije dostavljeno? Zato jer mi imamo birokrate koje ne zanimaju izveštaji šta tamo piše već samo da se izveštaj nalazi kod njih u fascikli i to je to, a benefiti to njih ne zanima. Birokratija je čudo“, kaže zamenik gradonačelnika Dragan Jeremić koji dodaje da je apsolutni krivac za projekat koji će se realizovati i sredstva koja će grad dobiti .
„ Da je sve ovako kako je u tom izveštaju navedeno pa nikom se ne bi isplatilo da radi i dolazi na posao, svi bi putovali jel tako? Gradonačelnik i ja smo čak iz svog džepa finasirali neki odlazak na put pa što to nisu napisali? Mislim ako su već hteli sve da prikažu. To nije u redu. Ja pozivam svakog da proveri , nemamo mi šta da krijemo“, zaključuje Jeremić.

S.V.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.