MIC korak ka Valjevu kao obrazovnom centru

imageU ovoj godini zvanično će početi aktivnosti na realizaciji projekta Medjuregionalnog informacionog centra (MIC po ugledu na slovenačko Velenje). Završetak projekta čija je vrednost 1,7 miliona evra po projektu se očekuje u septembru 2019. godine.

U susret zahtevima privrede u Valjevu i nameri da se obrazovanje u Valjevu unapredi Grad je doneo odluku o implementaciji slovenačkog projekta medjuregionalnog informacionog centra kao dobrog primera za podizanje kapaciteta obrazovanja, dualnog obrazovanja i konačnog uspešnijeg pozicioniranja Valjeva na obrazovnoj mapi Srbije. Podaci o obrazovanju u Valjevu govore i da u gradu dominira srednje obrazovanje 44%, osnovno obrazovanje 21%, ljudi sa nepotpunom osnovnom školom ili bez obrazovanja oko 20% , a sa visokim obrazovanjem 14% stanovništva.
„ Moramo da unapredimo i standarde i nivo obrazovanja, a da istovremeno idemo u susret zahtevima ovdašnje privrede. MIC je upravo tome namenjen, sticanju praktičnog obrazovanja, to je ono što privredna kretanja zahetvaju. Pre svega zašto da nam deca odlaze iz Valjeva? Zašto da ne bude suprotno , da nam deca dolaze u Valjevo? Valjevo mora da se razvija u dva pravca obrazovanje i kultura. Konačni cilj je zapošljavanje u Valjevu “, kaže zamenik gradonačelnika Dragan Jeremić.

image On objašnjava da je neophodno stvoriti kadrove koji su potrebni. Upravo u toj nameri biće realizovan MIC. „ Slovenci imaju takav obrazovni centar i ovaj naš biće jedini u Srbiji. Poenta je da u njemu deca stiču praktična znanja koja ne mogu da ostvare u toku redovnog školovanja. Tamo u Sloveniji može da se vidi recimo laboratorije za mehaniku,poljoprivredne mašine koje je teško prepričati, odnosi se na praktična znaja da recimo deca mogu da vide poprečni presek toplotne pumpe , to je samo primer i nauče kako to funkcioniše još u srednjoj školi. Kod nas i mašinski inžinjeri stim kubure. Osnovna znaja kako raditi sa glodalicom , mašinama najosnovnijim recimo strugom sve je moguće u okviru MIC-a do robotike koja je fascinantna“ , objašnjava Jeremić napominjući da mnoge sgtvari ipak moraju da se vide da bi se razumele.
Ceo projekat MIC-a praktično je partnerstvo ministarstva obrazovanja Republike Srbije, potom Slovenije i grada Valjeva. Vrednost projekta je 1,7 miliona evra stim da Slovenija učestvuje sa najvećim udelom od 39%. Vlada Srbije donela je odluku o učešću i za ovu namenu valjevu opredelila 500 000 evra.
Iz Valjeva zahvaljujući sporazumu Valjeva i Velenja svake godine ima prilku blizu 20 učenika da se obučava upravo u tamošnjem MIC-u. „Grad koji počne mlade da dovodi taj grad će živeti. Mi imamo nameru da i u Petnicu nastavimo ulaganje kupovinom parcele za izgradnju Opservatorije i Astronomskog centra da to bude naučni centar , a MIC praktični

image Centar. Uz škole koje imamo Valjevo može biti lider u obrazovanju. Mi želimo da se što više približimo IT tehnologijama i da jednog dana po tome budemo prepoznatljivi. U Srbiji mora jednom doći do decentralizacije obrazovanja , ne može sve biti u Beogradu. Ako realizujemo ovaj projekat kako je planirano, nakon toga lakše ćemo dovesti i fakultet koji je stim povezan i mi ćemo garantujem doprineti tome da nam i investitori iz tih oblasti ovde dodju. Ako dodju investitori imaćemo i zapošljavanje“, kaže Jeremić.
MIC će po projektu biti smešten u prostor još uvek aktuelne Šeste škole gde su nakon iseljenja predvidjeni radovi na adaptaciji: zamena stolarije, renoviranje eksterijera, zamena električnih i mašinskih insatlacija, reforma sistema grejanja i hladjenja, implementacija unutrašnjeg prostora u skladu sa planiranim nastavnim laboratorijama. Početak rekonstrukcije i sanacije objekta po projektu je predvidjen za jun mesec ove godine da bbi potom nabavka i montaža laboratorijske opreme usledila od oktobra meseca . U 2018. godini predvidjena je obuka nastavnika i trenera i pilot provera . Završetak projekta očekuje se u septembru 2019. godine. „ Postavljaju pitanje ko će raditi sa decom u tim laboratorijama i samom centru , imamo li profesore i kadrove koji to znaju? I u tome će nam Slovenija pomoći. Imamo mi nekoliko profesora koji to mogu , ali obuku za sve što je potrebno radiće Slovenci i to je i deo projektnih aktivnosti , oni će biti mentori dok naše ljude ne obučimo“, kaže Jeremić.

S.V.

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.