Ružna slika običaja

imagePosle Zadušnica valjevska groblja poprime izgled smetlišta. U JKP Vidrak kažu da su Novo groblje već očistili i da sledi čišćenje ostalih.

 

Deo običaja vezanih za verski praznk Zadušnice u najvećoj meri ogleda se u iznošenju hrane u velikim koičinama na grobove najmilijih. Ove godine nije bilo mnogo drugačije izuzev činjenice da je padala kiša pa je groblja posetio manj broj ljudi nego što je to slučaj kad je vreme lepo.Ipak vera ne predvidja iznošenje hrane na grobove te za Zadušnice kažu sveštenici moguće je upriličiti parastos, zapaliti sveće , preliti grob vinom i pomoliti se Bogu. Ipak i oni se slažu da oduvek postoji običaj iznošenja hrane. Ta se hrana uglavnom darivala siromašnijim porodicama.
Slika svakih Zadušnica u Valjevu su gomile hrane koje se ostavljaju na grobovima . Na Novom groblju u Valjevu uvek je prisutan i jedan broj onih koji hranu sakupljaju i odnose kućama , i to su gotovo uvek lica Romske nacionalnosti i osobe koje vidjamo da prose u Valjevu. Ove godine jaka kiša, loše vreme i niska temperatura doprinela je tome da ih ima u manjem broju na groblju , a i oni sami kažu da neće da uzimaju sve i svašta već ono što se može poneti i potom ili preprodati ili nešto i iskoristiti za hranu . U najvećoj meri pomorandže i jabuke na Zadušnice oni iznose iz groblja u džakovma.
Slika razbacane hrane koja mami pse lutalice bila je prisutna na svim valjevskim grobljima. A nakon onih što prose i sakupljaju ostavljeno , ostalo je mnogo toga i to ne samo po grobnim mestima. „ Čistili smo nepestano , ogromne količine smeća su ostavljene na groblju i značajno mimo kontejnera koji postoje . Mi smo dodatno uredili groblje poslednjih dana , a nakon ovog praznika ona više nisu ličila na sebe. Psi su hranu razneli po stazama na sve strane . Ne možemo ostaviti tako i zato smo neprestano čistili. Za sada smo uspeli da uredimo Novo groblje koje je i najveće,a nastavljamo sa čišćenjem i ostalih“, kaže direktorka Vidraka Sladjana Marković.
Sigurno je da u Valjevu nema osobe koja ne bi bila ljuta i ogorčena kada bi došavši na grob nekom dragom na istom uočila razbacane ostatke hrane ili papirnih pa i plastinih kutija . Povika na odgovornost u smislu održavanja groblja sigurno bi bila velika. Ipak svi ti koji bi bili baš ljuti iza sebe svake godine na Zadušnice ostave toliko smeća verujući, valjda, da će ostavljeno samo od sebe nestati.
Običaj služenja hranom na groblju postoji i tu se svi slažu , ali da li posle posluženja mora iza nas isto i ostati?
Ako već ne želimo da nam neko ruži grobove , zašto to onda sami radimo?
S.V.
 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.