Država ne brine o svojoj investiciji

imageMinistarstvo finansija prebacilo odgovornost po pitanju JP Kolubara na ministarstvo poljoprivrede. Da bi zaštitili državnu investiciju u koju je do sada uloženo 70 miliona evra, članovi Gradskog veća svesno prekršili zakon.

Grad Valjevo je pre dva meseca zatražio mišljenje ministarstva finansija po pitanju daljeg funkcionisanja preduzeća JP Kolubara. Nakon pomenutog vremena, ministarstvo je grad uputilo na ministarstvo poljoprivrede. JP Kolubara kao indirektni budžetski korisnik po zakonu o izmeni budžetskog sistema od 1. decembra 2016. godine,ne može više da bude finansirano iz budžeta, a rešenja nema ni na pomolu.
Izgradnja brane koja je započeta 1988. godine sa ciljem da se obezbedi stabilno vodosnabdevanje za valjevska sela i okolne Opštine godinama je bila predmet odobravanja i sporenja, a u Valjevu su na temu brane govorili mnogi. Kroz mnogo problema posle 28 godina počelo je punjenje akumulacije, a zahvaljujući sredstvima Evropske komisije izgradjen je i jedan deo cevovoda pijaće vode i rezervoar Gajina. Ovo preduzeće i dalje traži sredstva za dalju gradnju cevovoda jer je gradnja stigla do Slovca. Do sada je uradjena projektna dokumentacija za cevovod do Mionice i uz gradjevinsku dozvolu i sredstva Mionica bi mogla biti prva koja bi se priključila. Prošle godine održan je sastanak predstavnika Opština koje traže vodu na kom je potvrdjena njihova namera da vodosnabdevanje ubuduće dolazi upravo sa pomenute brane.
Za preostalu projektnu dokumentaciju neophodno je oko 40 miliona dinara dok preostala izgradnja cevovoda treba da košta od 5 do 6 miliona evra.
Ipak novi zakon uneo je promenu u poslovanje ovog preduzeća, a stručne službe grada nisu dale zeleno svetlo za usvajanje programa uz obrazloženje da navedene usluge u programima nisu usluge i grad ih kao takve ne može finansirati. Suprotno mišljenju stručnih službi Gradsko veće usvojilo je program čime je omogućilo transfer sredstava ovom preduzeću.
Zanimljivo je da je u podbranskom delu već uradjena manja fabrika za preradu vode koja je identična onoj koju Valjevo ima, samo je manjeg kapaciteta i praktično uz obezbedjenje novca već sada vodom mogu biti snabdevana okolna sela, što je oko 7 000 stanovnika.

za uložena sredstva očito ne haje država koja je investitor projekta brane jer odgovora kako primentiti zakon o budžetskom sistemu, a ne ugasiti ovo preduzeće i ne zaustaviti investiciju, još uvek nema.
Samo preduzeće praktično je deo investicije brane i projektom je postojanje preduzeća predvidjeno još dve godine. Po isteku tog vremena Skupština grada valjeva treba da odluči da li će preduzeće prerasti u regionalno preduzeće za vodosnabdevanje ili će biti ugašeno. U slučaju da predvidjeni radovi na stavljaju u funkciju brane i vodosistema ne budu dovršeni uz saglasnost države ovo preduzeče bi po osnivačkim aktima moglo nastaviti da postoji do završetka planiranih radova.

Cifra od 7o miliona evra koje je država do sada uložila u jedan od svojih kapitalnih projekata nije mala pa je nerazumljivo zašto se država, odnosno njena ministarstva, nihilistički odnose prema uloženim sredstvima. Da li će grad snositi posledice protivzakonite odluke kojom štiti investiciju , ostaje da se vidi?

S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.