Isti program uz više para i više zaposlenih

imageIz budžeta grada u 2017. godini za rad Turističke organizacije opredeljeno je 16 889 800 dinara. Ovo je najveći iznos koji je TO dobila poslednjih godina, a svakako najveći deo novca u iznosu od 33% otići će na zarade pet zaposlenih u iznosu od 5,8 miliona dinara.

Ukupan budžet kojim će u ovoj godini raspolagati TO Valjeva iznosiće 18, 7 miliona dinara od čega je 16,8 miliona dinara iz budžeta grada, a preostali novac predvidjen je iz ostalih izvora. Od navedenih iznosa za programsku aktivnost promocija turističke ponude predvidjeno je 6,8 miliona dinara, a za programsku aktivnost Upravljanje razvojem turizma opredeljeno je 11,9 miliona dinara.
Programom poslovanja predvidjen je i prijem jednog zaposlenog na odredjeno vreme, a za potrewbe rada info centra na Divčibarama. Najveći iznos kako je navedeno u programu koji je Veće usvojilo predvidjen je za zarade zaposlenih pa i 18 000 dinara za jubilarnu nagradu jednom od zaposlenih. O kakvoj se nagradi ovde radi, s obzirom da je Studio Trnavac isplatio po 1000 evra jubilarne nagrade, a i jedni i drugi su na budžetu, nije najrazumljivije. U delu u kom se objašnjavaju izdvajanja za zaposlene postoji i stavka naknade u naturi davanja zaposlenima u vrednosti od 144 000 dinara. Ni ova tačka nije posebno objašnjena pa je nejasno šta će to u naturi dobiti radnici? Da li se radi o uniformama? Sendvičima?
Usluge po ugovoru su predvidjene u iznosu od 7,8 miliona dinara i to kako se navodi za stručne usluge ne3ophodne za kavlitetno obavljanje aktivnosti: dizajnerske, prevodilačke, usluge informisanja, reklame, propagande, štampe publikacija, ali i administarativne i računovodstvene usluge iako TO ima zaposlenog poslovnog sekretara, po zanimanju ekonomista sa VI stepenom stručne spreme.
Štampa publikacija, učešće na sajmovima, organizacija Duvan čvaraka koja ide preko TO, promocija , standardni su navedeni programi koje će raditi TO Valjevo. Jedina novina za razliku od prethodnih godina jeste projekat za info centar na Divčibarama.
U pregledu programa dostavljenom Veću nije teško uočiti TO ima konstatntan problem sa kadrovima jer od pet zaposlenih samo jedan zaposleni ima veze sa turizmom dok su dvoje čak diplomirani ekonomisti , a rade poslove saradnika za propagandu i saradnika za prodaju roba i usluga, jedan je poslovni sekretar takodje ekonomista, a direktor diplomirani politikolog.

Možda u tom „grmu leži zec“. Možda je to upravo razlog što TO nema rezultata kojima bi se hvalili. Više od hvale rezulatate rada trebalo bi da oseti gradski budžet. A u materijalu se ne navodi da li će i novozapsoleni u ovoj godini čije je zapošljavanje predvidjeno takodje biti iz ekonomske ili neke druge struke? Da situacija nije smešna već ozbiljna shvati se lako ako samo pomislite da bi recimo popravku auta u kom vozite porodicu mogli poveriti poljoprivrednom tehničaru, ili da recimo bolnica na mestu hirurga zaposli komercijalistu?
Da li je još uvek smešno?

S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.