Resavska škola direktora dovela Veće u cajtnot

imageGradsko veće donelo je zaključak po kome će biti održan sastanak svih direktora javnih predeuzeća i ustanova sa članovima Veća kako bi u buduće direktori poštovali zakonske rokove u predaji programa rada. „ Pa vi ste nas doveli u situaciju da moramo kako tako da vam usvojimo programe da bi vi primili plate“, rekao je član Veća i predlagač zaključka Borisav Radojičić.

Član Gradskog veća Borisav Radojičić izneo je primedbu i ukazao na povredu poslovnika o radu Gradskog veća: „ Ja ovde zaista još jednom moram da skrenem pažnju na povredu člana 14 poslovnika o radu gde se kaže da sednica mora biti sazvana najkraće tri dana pre njenog održavanja izuzev u slučajevima kada postoji hitnost po odluci gradonačelnika. I to je meni u redu, ali da ovako budemo pozvani samo dan pre sednice, pa molim Vas, imamo 24 tačke dnevnog reda, kako je moguće da zaista radimo i bavimo se svojim poslom, ako radimo na ovaj način“, rekao je Radojičić praktično tumačeći činjenicu da je sednica Veća sazvana samo 24 sata pre održavanja , a održana je u 19 sati u četvrtak 26. januara.
Radojičić je podsetio na činjenicu da je budžet usvojen 28 decembra te i da je neshvatljivo da programi javnih preduzeća i ustanova toliko kasne.
„Obilje materijala, a malo smo diskutovali koji su razlozi. Ako želimo da budemo prava gradska vlada onda bi svi trebalo da uzmemo aktivno učešće u radu, sagledavanju programa i vidimo da li imamo predloga i odluka za poboljšanje. Neshvatljivo je da smo dovedeni u cjatnot. A dovedeni smo u tu situaciju da bi mogao da se izvrši obračun zarada ustanova i javnih preduzeća. Ja moram da kžem da je neshvatljivo da čekamo zadnji momenat da ovo usvojimo da bi išli na Skupštinu i usvojili tačke kako bi prošli kontrolu revizora. Da ne bih ja bio jedini krivac za neprihvatanje ovih materijala predlažem da napravimo sastanak sa direktorima kako se ovakve stvari više ne bi ponovile“, rekao je Radojičić.
Radojičić kaže da niko nema pravo na komoditet da se mesec dana nakon budžeta dostavljaju programi. „ Stavimo se na stranu privrede. Šta se dešava ako neko ne ispoštuje rokove? Ko će da mu da platu? Ko da da zaradu? Mora biti ozbiljnosti u radu. U 70% materijala je copy paste, a sve ostalo samo izmenjene cifre, pa molim Vas,“ kaže Radojičić.
Pregledom materijala moguće je videti da se u nekim programima s obzirom da su prepisivani iz prethodnih godina zaboravljene godine pa se tamo može naći i 2015. godina , ali i 2016. godina iako se radi o programima za 2017. godinu.
Istini za volju najveći deo programa je bezidejan i praktično primer resavske škole . Sve ovo praktično dovodi do toga da nema nekog pomeranja po pitanju rada , bar ne napred, već sve ostaje na nivou prethodnih godina, pa se zaista postavlja pitanje da li je svrha svega samo plata.
Zamenik gradonačelnika Dragan Jeremić složio se sa predloženim zaključkom i konstatovao da je ovo ipak najranije vreme ikada do sada kada dolazi do usvajanja programa. „ Ovo jeste najranije do sada i tu su bile sporne dve stvari Centar za socijalni rad i još jedna dokument oko Agrorazvoja. Ali moram primetiti da i sa ove 24 tačke ipak nisu svi programi prošli , nisu dostavljeni. Mi takodje imamo sistem kontrole i obavezni smo na rokove , oni proveravaju da li radimo u skladu sa zakonom. Stoji činjenica da se kasni sa programima i zato podržavam predloženi zaključak. Rokovi su nam vrlo bitni jer ćemo mi ukoliko ih ne budemo poštovali , a posle izveštaja revizora da se nadjemo na naslovnim stranama dnevnih listova kako ne ispunjavamo svoje zadatke. A tada će rukovodstvo grada i gradonačelnik biti krivo i prozvano da ne radi kako treba , a niko neće ni pomenuti direktore, oni se nigde ne vide. A situacija je potpuno drugačija i to je ogromna politička šteta i to se ne sme dozvoliti“, rekao je Jeremić.
Vrlo je moguće da će forma održavanja sednica i dostavljanja programa biti ubuduće ispoštovana i u rokovima, ali da li će se iko baviti činjenicom sadržine i suštine predloženih programa? Na kraju šta imamo od toga što je nešto usvojeno na vreme, ako nije dobro?
S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.