Nedopustiv je nerad i suficit u budžetu na kraju godine

imageGrad Valjevo mora brže da se razvija i šansa našeg grada je put M4, smatra narodni poslanik Mihailo Jokić. Po njegovom mišljenju nedopustivo je da grad ima suficit na kraju godine što je bio slučaj na kraju 2016. godine.

Da bi se grad razvijao neophodna je saradnja svih i dok ističe dobru saradnju sa poslanikom SPS-a Djordjem Milićevićem, narodni poslanik Mihailo Jokić kaže da se mnoge stvari rešavaju u Beogradu , ali da novca nema dovoljno za sve već se mora delovati što je brže moguće. “ Treba iskoristiti sredstva iz ovog kineskog kredita. To je kredit koji je raspoloživ pet godina, a to je 85% ukupnih sredstava koliko je potrebno da se uradi taj autoput od Surčina do Obrenovca. Tu budžet republike učestvuje sa 15% i mi moramo naći načina da se uklopimo ili da se ovaj postojeći put , što je najgora varijanta , ove dve trake prošire na četiri ili da se radi nov autoput jer taj problem moramo da rešimo“, kaže Jokić.
Kako je odgovarajući na pitanje Vamedie premijer Aleksandar Vučić rekao da postoji mogućnost brzih traka, Vamedia je upitala poslanika Jokića da li i dalje postoji ta mogućnost ili se sada već razgovara o drugom modelu. “ Najvažnije je da smo uspeli da predočimo premijeru potrebe grada Valjeva i da nas je premijer saslušao i u svom javnom nastupu portvrdio da razmišlja i shvata potrebe našeg grada. Postoji tu nekoliko načina. Ja lično mislim da je dobro da uradimo i tri trake gde ne mogu četiri jer postoje fizičke prepreke proširenju na jednom delu trase. Ima i opcija da se radi novi put sa mnogo mostova i to je projekat CIP-a koji je prilično skup.Najvažnije je da radimo na tome koja god od opcija da na kraju bude prihvaćena“, kaže Jokić.

Za skuplju varijantu puta već postoji projekat, a kako kaže Jokić sve će biti poznato i potvrdjeno tek onda kada se potpišu ugovori i grad mora spremno odgovoriti na zahtev države u tom trenutku. Valjevo ipak nema mnogo vremena. “ Nama ne preostaje ništa drugo nego da čekamo i da lobiramo i vršimo pritisak tamo gde je to potrebno i to je ono što zaista i radimo. Postoji samo jedna linija do ostvarenja i mi idemo tom linijom. Ali napredovali smo jer je premijer to prihvatio i javno to govorio i dao obećanje , dakle učinio je mnogo toga , a do pre par meseci to nije bila tema uopšte“, objašnjava Jokić.

Grad Valjevo po njegovim rečima mora biti spreman na učešće u procentu koji to bude zatraženo. “ To je kao i sa MIC-om znate, ministarstvo je tamo upisalo 65 miliona za MIC. To je odlična stvar i drago mi je da sam asistirao i u tome. Primeri dualne nastave su Poljoprivredna i Tehnička škola , tu ne treba biti mnogo pametan samo treba broj opšte obrazovnih predmeta smanjiti i gradivo prilagoditi praktičnoj nastavi. Nema bolje praktične nastave od one koja se radi u radionici, a potom ide rad u preduzeću“, kaže Jokić.

image

Na pitanje da li ga je kao narodnog poslanika konsultovala aktuelna vlast i oko izrade budžeta sobzirom na uvid sa republike koji ima popitanju finansiranja Jokić odgovara potvrdno. “ jesu konsultovali su me. Da vam kažem Vi znate da sam ja godine proveo u Ekonomskoj školi , e sad ovaj grad vodi ta škola. Jeremić Dragan djak ekonomske škole, Djordje Milićević djak ekonomske škole pa i Slobodan Pavlović Demokratska stranka isto dolazi iz ekonomske škole ja sam mu bio razredni. Gradonačelnik nije bio moj djak , ali bolje bi bilo da jeste. Prema tome nema tu problema u komunikaciji. Pitali su me i konsultovali smo se“, kaže Jokić i šaljivo.
Ipak sdruge strane vrlo ozbiljno dodaje:  „Ali greh je , verujte greh je da grad ima više od 45 miliona na računu na kraju godine.Znate li vi da 90% gradova u Srbiji ima kredit, Valjevo nema, Valjevo ima višak novca. Znate li kako se na to gleda sa Republike? Loše. Neiskoristiti sredstva to je loše“.

Na pitanje šta je od njegovih konkretnih predloga prihvatila vlast u Valjevu Jokić navodi primer : “ Moj predlog je bio da se javnim preduzećima da novac odmah da mogu da rade. Pogledajte Toplanu, 35 miliona im je pon tom mom predlogu dato odmah , ljudi kupili mazut , grejanja ima , sve funkcioniše besprekorno.I tačno se zna koliko grad treba da da za grejanje tačno. Treba dati indirektnim i direktnim korisnicima unapred , avansno sredstva da mogu da rade. Pare služe da se troše. Znate kako je bilo pedesetih godina , ko ima pare , a nije potrošio država mu uzme , znači ne treba vam i gotovo. To vreme zadržavanja novca i neiskorišćenja je odavno prošlo , a i tad je bilo kažnjivo“.

S.V.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.