Reč iza zida – 19. Festival osudjeničkog literarnog stvaralaštva

U KPZ Valjevo održan je 19, po redu Festival osudjeničkog literarnog stvaralaštva. Istovremeno prostor KPZ-a upotpunjen je muralom , a brojni gosti mogli su da se uvere da radovi na izgradnji crkve napreduju.

Prvi festival koji je ustanova organizovala pre 19. godina bio je literarnog i likovnog karaktera, da bi se u kasnijim godinama podelio kako bi stvaraoci imali mogućnost da se predstave u punom sjaju.

Ove godine u KPZ pristni gosti imali su priliku i da prisustvuju predstavljanju murala valjevskog umetnika Marka Goloskokovića. U toku samog festivala upriličena je i prezentacija toka izgradnje crkve posvećene Svetom Dimitriju u krugu ustanove

Na raspisani konkurs za ovogodišnji  festival prijavilo se 22 Kazneno-popravnih ustanova, Okružnih zatvora, Specijalna zatvorska bolnica, VP-dom Kruševac. U kategoriji POEZIJA prijavio se 91 autor sa 174 rada, a u kategoriji PROZA  63 autora sa 84 radova, što čini ukupno 258 radova.

Nagrade i pohvale po odluci tročlanog žirija u sastavu Slaviša Pavlović pisac i scenarista, dr Nataša Tanjević  zamenica zaštitnika gradjana RS i Jovana Divnić profesor turskog jezika i književnosti , otišle su u čak 12 ustanova .

Pored brojnih pohvala i nagrada u kategorijama proza i poezija nagrade su osvojili :

Prvu nagradu u kategoriji proza, dobio je rad „Hrabrost se nalazi na neočekivanim mestima“ autora S.M. KPZ Požarevac.A , prvu nagrada u kategoriji poezija, dobio je rad: „Svedok saradnik“ autora R,T iz KPZ Beograd. Nagrađeni su dobili po  15000 dinara, knjigu i diplomu.

Ove godine medju nagradjenim radovima je i rad štićenika KPZ Valjevo N.Š koji je osvojio drugo mesto u kategoriji proza na temu „Hrabrost se nalazi na neočekivanim mestima“.

„Iskreno, nisam se nadao nagradi, ali eto , to se dogodilo. Inspiraciju za rad našao sam u knjizi koju sam čitao „Pohvala ludosti“ , napisana u 16, veku i to je bila prva inicijalna kapisla za rad koji kasnije dobio neku svoju posebnu formu. Dok sam bio na slobodi nikada nisam ništa pisao , ali ovde sam shvatio da imam vremena i priliku da zaronim u sebe i pronadjem te neke talente za koje nisam znao ni da postoje . Ponosan sam na to otkriće i sada mogu da kažem da volim da pišem i da ću to nastaviti na slobodi . Porodica mi je mnogo značajna i važna , a Zavod mi je omogućio da jedan član moje porodice prisustvuje ovom dogadjaju i jako sam im zahvalan na tome“, rekao je N.Š koji je pored dobijene nagrade publici  čitao radove ostalih nagradjenih lica.  Festival svake godine okuplja sve veći broj učesnika , a kako se moglo čuti na kraju upriličenog programa cilj je samo jedan- Da se čuje reč i lica unutar zidova.

„Ako biste upitali bilo koga unutar ovih zidova koja je i postoji li najskuplja reč? Odmah bi vam rekli da postoji i da je ta reč – Sloboda. Ali sloboda nije samo fizička sloboda , sloboda je i trenutak kada slobodno govorite i Vaša se reč čuje . I to je upravo cilj ovog Festivala , pravo i sloboda da slušamo dok ljudi i zidovi govore“, bila je poruka na kraju festivala

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.