Svanuće predstavilo program za još 4 oblasti života u Valjevu

IZBORI 2024

Koalicija Ujedinjeno Valjevo može predstavilo je program za još 4 oblasti života u Valjevu: socijalna pitanja, infrastruktura i saobraćaj, turizam, kultura i umetnost.

 

Marija Andrić Novi DSS posebno je predstavila program vezan za socijalnu politiku naglasivši da je iskorenjivanje siromaštva ključni cilj. „ U okviru aktivnosti na iskorenjivanju siromaštva u našem gradu naša koalicija predlaže: uvešćemo dodatnu finansijsku  pomoć porodicama i pojedincima u teškoj materijalnoj situaciji, kao i za nezaposlene trudnice i porodilje, podsticaćemo socijalno preduzetništvo kroz stvaranje Fonda za socijalno preduzetništvo, kako bi se stvorili uslovi za radni angažovanje teže zapošljivih osoba, uvešćemo besplatne obroke za penzionere sa malim primanjima“ , navela je Andrić.

Programom su , kako se oglo čuti posebno obuhvaćene mere vezane za povećanje nataliteta: novčana podrška grada za prvo, drugo i treće dete  (50 000, 80 000  i 100 000 dinara), besplatan boravak sve dece u državnim vrtićima, besplatni udžbenici za sve učenike osnovnih škola.

„Osobe sa invaliditetom zaslužuju našu posebnu pažnju i podršku. Zato predlažemo sledeće mere: obezbedićemo adekvatan prostor  za rad  udruženja osoba sa invaliditetom, jer su postojeće prostorije male i stare, radićemo na poboljšanju zapošljavanja osoba sa invaliditetom, radićemo na uvođenju usluga personalne asistencije za osobe sa invaliditetom, unapredićemo prostore za vežbanje i rehabilitaciju osoba sa invaliditetom. Takodje , osnovaćemo lokalni Socijalno-ekoniomski savet koji će činiti predstavnici Grada, reprezentativnih sindikata i poslodavaca. Ovo telo bi služilo za mirno i dogovorno rešavanje potencijalnih problema između poslodavaca i zaposlenih uz učešće lokalne samouprave kao zainteresovane strane koja želi da uslovi za život i rad građana budu na što višem nivou“, rekla je Andrić.

Marko Nikolić Novi DSS kaže da je svim građanima  jasno da je stanje infrastrukture u našem gradu jako loše i da nam se grad pred očima urušava. U razgovoru sa gradjanima, kako je naveo, došlo se do predloga rešenja.

„Ubrzaćemo aktivnosti na projektovanju i izgradnji neophodne obilaznice oko Valjeva koja će povezati najvažnije putne pravce prema Beogradu, Užicu, Šapcu i Loznici. Tako ćemo se osloboditi velikih kamiona koji sada prolaze kroz centar grada, formiraćemo službu koja će gazdovati putevima u nadležnosti Grada i napraviti jasnu i javno dostupnu  listu prioritete za popravku i izgradnju puteva na seoskom području. Da se o tome više ne odlučuje po principu ko je „naš“, a ko „njihov“. Rekonstruisaćemo trgove i pešačku zonu kod spomenika Desanki Maksimović i vojvodi Živojinu Mišiću. Prošle su decenije od njihove izgradnje i vreme i sramota je kako su iskrpljeni i u lošem stanju. To je ipak nekakav izlog našeg grada“, rekao je Nikolić.

Po njegovim rečima rešavanje problema funkcionisanja saobraćaja u gradu umnogome s emože uticati i na proble aerozagadjenja.

„Na svim raskrsnicama gde za to postoje  uslovi postavićemo kružne tokove, na glavnim pravcima koji vode ka centralnom gradskom jezgru odredićemo lokacije i na njima napraviti višespratne podzemne ili nadzemne garaže (kao primer navodimo parking kod Doma zdravlja ili parking na lokaciji kod bivše benzinske pumpe na ulazu u Tešnjar). Stvorićemo uslove za izgradnju biciklističkih staza u gradu (pretvaranjem nekih dvosmernih ulica u jednosmerne, izgradnjom biciklističe staze u koritu Kolubare itd.), insistiraćemo da prevoznici koji obavljaju usluge javnog gradskog prevoza u Valjevu za to koriste autobuse na gas ili na struju što će uticati na smanjenje aerozagađenja. Revidiraćemo raspored parking mesta na trotoarima kako bi se obezbedilo nesmetano kretanje pešaka, ali i proširićemo zone oko škola na kojima se primenjuju neke od mera za povećanje bezbednosti dece u saobraćaju“, rekao je Nikolić.

Ništa manje važna tema za razvoj jednog grada po mišljenju koalicije Svanuće jeste razvoj turizma o čemu je posebno govorio  Miloš Milivojević NPS .

„Poštujući principe održivog turizma osmislićemo i promovisati turističke proizvode Valjeva i napraviti jasne smernice za upravljanje turističkim lokalitetima (Divčibare, Gradac, Brankovina, Tešnjar, Petnica, Valjevske planine, valjevska sela…), kreiraćemo nove i bolje turističke ponude koje bi obuhvatile i bogato istorijsko nasleđe poput uloge valjevskog kraja u pokretanju Prvog srpskog ustanka ili uloge valjevskog kraja u Prvom svetskom ratu (Valjevska bolnica i dr.). Razvijaćemo planinski turizam u vencu Valjevskih planina baziran na sve većem interesovanju turista za boravak u prirodi i aktivnostima koje se sprovode u prirodi (planinarenje, pešačke ture, jahanje, kanjoning, paraglajding, planinski biciklizam, branje lekovitog bilja, sakupljanje šumskih plodova, speleologija i dr.). U saradnji sa SPC dodatno ćemo raditi na razvoju potencijala za verski turizam imajući u vidu značajne manastire i crkve valjevskog kraja. Pokrenućemo inicijativu za stvaranje zajedničke turističke ponuda celog Kolubarskog okruga i da se ovo područje brendira i predstavi kao jedinstvena turistička celina“, rekao je Milivojević.

Kandidat za gradonačelnika koalicije Ivan Manić predstavio je program koalicije za oblast kulture. „Ako su putevi i ulice važne da se njima nogama korača ili vozi biciklom ili kolima, kultura i umetnost su važni da se njima hoda umom i duhom. Naša koalicija kulturu i umetnost smatra veoma važnim, jer one mogu da doprinesu stvaranju pozitivnije atmosfere u našem gradu koja će motivisati ljude da ostanu da žive u Valjevu“, rekao je Manić.

Na prvom mestu tako se našla depolitizacija i profesionalizacija ustanova kulture.

„Formiraćemo Savet za kulturu Grada Valjeva koji će okupiti istaknute umetnike i kulturne radnike iz različitih oblasti i pomoći u kreiranju kulturne politike Valjeva.  Napravićemo Plan razvoja kulture Grada Valjeva koji će jasno trasirati najvažnije pravce kulturne politike našeg grada. Grad će u saradnji sa Savetom za kulturu pronaći način da Valjevo dobije profesionalno pozorište. Imamo plan za Tešnjar, Dom vojske i još neke od značajnih arhitektonskih zdanja u našem gradu“, rekao je Manić

Stav koalicije je da Biblioteka ne treba da bude smeštena u Dom vojske već da Biblioteka zaslužuje novu zgradu.

„Od Doma vojske želimo da napravimo  multifunkcionalni kulturni centar pogodan za organizovanje različitih sadržaja. Otvorićemo ga za nove umetničke inicijative i  programe. Uredićemo ga i organizovati tako da može da bude prostor za kulturnu razmenu i mesto na koje bismo dovodili umetnike iz cele Srbije i sveta da stvaraju zajedno sa valjevskim umetnicima i svoja dela onda izlažu u tom prostoru. Napravićemo od njega umetnički pandan Istraživačke stanice u Petnici“, poručio je Manić.

 

8 comments on “Svanuće predstavilo program za još 4 oblasti života u Valjevu

  1. Branislav Nušić

    Sa ovima da uzmete vlast,je li se to vi salite ili.mislite ozbiljnonečemoći ni sami da budete za glasanje

    Reply
    1. Broj jedan

      Pa ti se nisi ni kvalifikovao za izbore? 🤣 Ne brini, ima narod koga da glasa. Za Vucica!

      Reply
  2. Istina

    Лепо, прихваћене су моје идеје око регулисања саобраћаја, паркирања, једносмерних улица, бициклистичких и пешачких стаза, пешачке зоне у центру града и поред реке Градац… Али за све то трба новац. Где је новац? Новац је код пар људи у Ваљеву, Омеровић, Кеy… Треба од њих узети вишак, али то не може без промене закона… Да ли сте свесни да у нормалним земљама постоји степеновани порез? Не могу појединци да се обогате на грбачи радника за неколике године…
    Бесплатни оброци. То је понижење човека као људског бића. То није добро. Добро је да коначно неко изађе у Србији са политиком социјалне правде, а то је да најнижа пензија и најмања плата мора бити у висини потрошачке корпе. Однос расподеле вредности мора да се сведе на 1:3. Мора неко и да одржава хигијену, то је у нормалним земљама најважније. Ако ово не може да се уради већ 35 година, па ми не треба да имамо државу.
    Омладино пакујте се…

    Reply
    1. Neke činjenice

      Oporezivanje i penzije su teme koje se regulišu na republičkom nivou i na njih lokalna samouprava nema nikakvog uticaja.

      Reply
  3. Michael

    Mozda bi ova tri sns bota Nusic , Gagi I broj 1 mogli da vode Valjevo . Zbog takvih beskicmenjaka Misic se okrece u grobu.!!!

    Reply
  4. Cale

    Dobri ste vi svi. Sve bi vi da promenite i sve po Zakonima. Pa za početak, vi nastavnici, promenite svoj odnos prema ličnom radu na svojim radnim mestima. Ako ste u štrajku – onda lepo sedite u svojim nastavničkim kancelarijama i štrajkuje, a nemo’ da ‘odatle poValjevu i agitujete za kojekakve šarene laže, od koji ništa neće biti, ako ikad i osvojite vlast.

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.