Štrajk peta vest po važnosti

imageVest o štrajku vojske i policije na RTS-u tek je tog dana zauzela peto mesto po važnosti. Ne može se reći da kao država nismo napredovali s obzirom da devedesetih nismo ni imali takve vesti u dnevniku, bez obzira što ih je itekako bilo. Gradjani znaju šta su vojska i policija, a koliko Srba zna šta tačno znači VMRO DPMNE?

Tragedija u Turskoj, Beograd na vodi, Rudnik Resavica, Izbori u Makedoniji , sve su to vesti koje su na nacionalnom javnom servisu bile važnije od toga što se prvi put u istoriji Srbije dogodilo da su u zajedničkom štrajku na ulice izašli pripadnici vojske i policije. Oni sa boljim pamćenjem čak tvrde da je nepoznato da je vojska ikada štrajkovala , ako ne računamo politički instruiran protest JSO-a.
Okupljeni su, kao i pre dve nedelje kada je protest organizovao Vojni sindikat, ukazali na težak socijalni položaj zaposlenih u policiji i vojsci i na, kako tvrde, urušavanje sistema bezbednosti.Kako s moglo čuti muče ih isti problemi pre svega težak materijalni položaj njihovih pripadnika.
Premijer Aleksandar Vučić im je poručio da mogu tako još dugo, ali uzaludno, jer para nema.
Ovakva poruka jasan je znak da ni ostali koji su trenutno nezadovoljni ne treba ni da pokušavaju da iskažu svoj protest ili zahteve na ovaj način. U papirima i zaničnim saopštenjima zatražen je dijalog i ukazivano na konstruktivne razgovore. Sindikalci vojske i policije opet tvrde da zbog nemogućnosti postizanja dogovora i jesu izašli na ulicu. I krug se zatvorio.
Ipak pored činjenice o nesvakidašnjem ujedinjenju službi zaduženih za bezbednost pažnju neminovno privlači i činjenica da ova vest nije bila zanimljiva RTS-u kao nacionalnom servisu. Od toga je njima bilo važnije sve unapred navedeno.
Sad mogli bismo laički da se zapitamo da li i koliko gradjana Srbije zanimaju izbori u Makedoniji kad veći deo Srba ne zna da protumači skraćenicu VMRODPMNE? Beograd na vodi , istini za volju , premijer je mogao obići kad god hoće i može to činiti svakoga dana, ako želi, s obzirom da i živi u Beogradu.
Da li onda možemo da zaključimo da je javni servis za koji se izdvajaju značajna sredstva gradjana Srbije pa i tih pripadnika vojske i policije , zapravo želeo da marginalizuje informaciju o protestu?
Štrajk jesu socijalni nemiri i očito to nisu pohvalne vesti. Ipak Srbija je ovakvu sliku na RTS-u imala prilike da gleda. Možda ta Srbija nije želela reprizni termin, ali izvesno ta se Srbija ne pita za uredjivačku politiku.
Ipak, 21 vek doneo je mnogo brži protok informacija i neverovatno olakšao pristup informacijama pa šabloni RTS-a ne mogu biti primenjeni kao nekada.
Sad i bez Drugog dnevnika možemo biti informisani. Samo da to još neko javi RTS-u.

S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.