Seoskim putem do pobede na izborima

imagePred izbore za Mesne zajednice sekretar Skupštine Djordje Pavlović izjavio da izbori nisu stranački. Pobedom na ovim izborima u 13 sela pohvalio se juče GO SNS-a. Očito neko nije dobro obavešten.

Gradjani Valjeva mahom su sa iznenadjenjem prihvatili činjenicu da su održani izbori za Mesne zajednice. Gradske MZ i nisu bile one u kojima su izbori sprovodjeni, ali zato 13 seoskih MZ jesu. Od donošenja odluke o održvanju ovih izbora u Skupštini grada sekretar Skupštine Djordje Pavlović kaže da je sprovedena sva potrebna i zakonska procedura, a istovremeno i da je u lokalnom nedeljniku objavljen oglas o održavanju izbora.
Izbori su po izjavi Pavlovića nestranački , odnosno , oni služe da bi Skupština grada imala bolje nformacije sa terena o potrebama i zahtevima gradjana kao i o primeni odluka koje Skupština donosi. U pitanju su savetodavna tela.
S druge strane RTS je preneo informaciju o ovim izborima , ali i ostali veliki informativni servisi. Naslovi su uglavnom bili vezani za stranačku pobedu SNS-a. Na konferenciji koju su valjevski naprednjaci juče održali nedvosmisleno je potvrdjeno da su izbori stranački pa i da ih ovdašnji naprednjaci vide kao pobedu svoje partije.
Možda negde u zakonu i stoji da ovi izbori nisu prvenstveno u službi partija, ali očito je u praksi značajno drugačije.
Javnost polako zaboravlja euforiju koja se na nacionalnim mrežama odigravala u trenutku kada je SNS odneo pobedu u MZ Majur , Šabac. Informacija o pobedi u Majuru bila je na nacionalnim medijima tretirana podjednako važno kao i predsednički ili parlamentarni izbori. Šta više, ova informacija tada je bila prva udarna vest, čak ispred ostalih vesti tog dana.
Već tada naučili smo , dakle, da se u ovoj zemlji izbori za MZ doživljavaju kao značajni.
SNS je u proteklim mesecima vodio snažnu kampanju u 13 valjevskih sela gde su razgovori sa gradjanima uglavnom vodjeni uz pitanja – šta vam je potrebno i odgovore-Dobićete.Seoske MZ uglavnom i oduvek traže nasipanje i asfaltiranje puteva pa će očito po informacijama do kojih je Vamedia došla u jednom od valjevskih sela gde su izbori održani proleće pa i naredna godina morati za naprednjake da protekne u smislu šodera i asfalta. Kako su u pitanju stotine kilometara puteva, neće biti lako ovih dana napraviti program rada za narednu godinu.
Obećanja su jedno . Ipak šta se realno dešava u praksi?
Vamedia je svojevremeno sprovela jednu malu anketu želeći da sazna da li gradjani znaju ko je predsednik njihove MZ? Rezultati su bili poražavajući. Retki su bili oni koji su to zaista znali. Stoga je Vamedia tada objavila imena predsednika MZ kako bi gradjani uopšte znali kome da se obrate.
Funkcija Mesnih zajednica nije više kakva je nekada bila u Srbiji pa ni u Valjevu.
Izmenom zakona o lokalnoj samoupravi ubuduće će MZ imati svoje Savete, a predsednik MZ biraće se na neposrednim izborima. Sada je ovako kako jeste. Najvažnija vest o izborima u MZ .
Srbija je u samo 4 godine imala tri izborna ciklusa, svaka od tih godina bila je opravdano izgubljena jer je trebalo sve usaglasiti nakon izbora, dogovoriti pa tek onda krenuti sa radom. Naredne godine u Valjevu će pored predsedničkih izbora , sada idimo vrlo je vano, biti održani i izbori početkom godine za još 13 MZ u gradu , a potom krajem godine i sve ostale MZ imaće izbore.
Ukoliko se već na proleće zaista asfaltiraju i presipanjem zarše svi putni pravci u ovih 13 MZ jasno je da gradjani treba itekako da budu motivisani da na naredne izbore za MZ izadju i glasaju. Sad da li ćete na predsedničke pored važnosti izbora u MZ , možete i da razmislite.

S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.