Bitlvania- performans i muzika Bitlsa u Valjevu

imageMedju stotinama fan klubova, udruženja, jednom rečju obožavatelja Bitlsa, Valjevo će i ove godine potražiti svoje mesto. Od 8. do 10 decembra u Valjevu će na tri lokacije biti održana Bitlvania.

O Bitlsima kroz njihovu muziku organizatori treće po redu Bitlvanie u Valjevu vodiće posetioce i kroz više lokacija . Prve večeri 8. decembra u Istraživačkoj kući i njihovom kafeu Avantura nastupiće valjevski bendovi Lazar Avramović i prijatelji, Jana i Djurdja, Blue train, Džimi i Dejan, Ivan i Siniša, Pilot blues bend, a specijalni gost biće Živko Ivković.

„Kada smo krenuli sa Slavenom pre tri godine u realizaciju ove ideje nisam bio baš siguran da ćemo dočekati treću godinu. Sad već možemo sigurno da kažemo da je ovo tradicionalni festival. Ove godine u okviru projekata u kulturi Grad je podržao festival sa 150 000 dinara.Uspeli smo da obezbedimo i odredjeni broj donatora i prijatelja koji će nam pomoći da festival traje tri dana od 8. do 10 . decembra“, kaže Veseljko Belušević.

Druge večeri sva dešavanja vezana za Bitlse sele se u Muzej gde će nastupiti sada već svetski poznata Valjevka čelistkinja Jella Chello, Duo Ašković, Hor Va capela, Hor Adelina, a gost večeri biće Aleksandar Janković.
Idejni tvorac Bitlvanije je Slaven Batočanin koji je najavljujući festival rekao da je izvodjačima ostavljeno da izaberu kojim stilom muzike i načinom će predstaviti muziku Bitlsa. „ Muzičari imaju slobodu da izaberu , ali vodili smo računa o tome da ambijent odgovra muzici koja se izvodi. U istraživačima ćemo otvoriti i izložbu slika koja je deo performansa koji priredjujemo svake godine. Valjevci već znaju da oko cele Bitlvanie pravimo jedan performans kojim „dokazujemo“ da su Bitlsi radili i stvarali u Valjevu, po tom performansu smo već prepoznati“, kaže Batočanin.
Vrlo uverljivo na konferenciji za novinare o izložbi govorio je i Zoran Mujbegović čiuje slike na jedan odredjeni način boje Bitlvaniu. Njegova „uverljiva“ priča odnosila se na Bitlse u selu Sandalj od 1963 do 1969. „ Pa, mi se uvek bavimo istraživačkim radom i istražili smo Sandalj i jednu staru kuću, što možete videti na slikama. Čim smo dobili dojavu da su Bitlsi baš tu bili odmah smo otišli i svašta nešto pronašli . Nismo se ni nadali“, uveravao je standardno Mujbegović novinare napominjući da je i njegov nastup na konferenciji deo performansa koji prati Bitlvaniu.

Treće večeri na sceni Centra za kulturu nastupiće svojim koncertom Dejan Cukić, izvesno najbolji poznavalac Bitlsa u Srbiji i Ljuba Ninković , a pored njih i Tribute bend i Best beat.
„ Lično posedujem sve novine iz vremena Bitlsa , američke novine , autentične i ovo što govorim je istina , nije deo performansa, koje nameravam da zajedno sa knjigama koje posedujem o Bitlsima možda već naredne godine pokažem Valjevcima. U svetu postoje radio stanice koje 24 sata emituju muziku Bitlsa, hiljade i hiljade klubova obožavalaca Bitlsa pa je naša Bitlvania jedan skroman doprinos toj priči“, objašnjava Batočanin.

S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.