Veće nekad čast , a sad samo vlast

imageNi pet meseci nakon konstituisanja Gradskog veća gradjanima još uvek nije poznato šta su zaduženja članova Veća, a već stižu novi članovi. Hoće li biti plaćeni članovi Veća , ni to se ne zna. Gradsko veće trenutno je obavijeno velom tajne kad su u pitanju zaduženja pa pomalo podseća na MI6.

Na sednici Veća usvojena je i izmena Poslovnika o radu Gradskog veća kojom se sada pored gradonačelnika i zamenika gradonačelnika predvidja još devet članova Veća. Ova odluka praktično prati izmenu Statuta grada kojom se povećava broj administracije. Za sada je nepoznato da li će novi članovi Veća imati plaćenu funkciju ili će biti plaćeni po održanoj sednici u iznosu od 5 000 dinara .

U Gradskom veću trenutno su sa plaćenim mestima u visini od 68.839,80 dinara:
Nikola Radojičić, plaćeni član Veća
Andra Savčić, plaćeni član Veća
Dejan Bogojević, plaćeni član Veća
Radni odnos i platu nemaju članovi Veća:
Dobrosav Janković
David Maksimović
Nikola Popović
Borisav Radojičić

Za sada je u javnosti izneto nekoliko verzija njihovih zaduženja najpre:
Nikola Radojičić-poljoprivreda
David Maksimović- urbanizam
Borisav Radojičić – privreda, finansije, investicije
Nikola Popović –energetika
Andra Savčić –vanredne situacije
Dobrosav Janković –saobraćaj
Dejan Bogojević – kultura

Potom se u javnosti moglo čuti da je pored Radojičića i Andra Savčić zadužen za poljorpivredu, a shodno recimo njegovom poslednjem prisustvu na sajmu u Banja Luci više je nego jasno da je Savčić ipak osoba koja se u javnosti pojavljuje kao zadužena za promocije, posete, putovanja , fotografisan je iz oblasti poljorpivrede. Svi koji žele ipak nešto da saznaju o poljoprovredi moraće da se obrate Nikoli Radojičiću koji očito zaista radi ovaj posao.
Sam gradonačelnik promovisao je Dejana Bogojevića kao gradskog sekretara za kulturu iako grad nema takvo mesto niti ga Statut predvdja, ali je bar po dosadašnjim pojavljivanjima u javnosti jasno da je Bogojević ipak zadužen za kulturu.

Posve je jasno dakle da prvobitna zaduženja i nisu onakva kakva su najavljena već da je došlo do promena.
Koje su to oblasti koje će dobti novi ćlanovi Veća za sada je nepoznato, a sama situacija i ne čudi kad ni ostali nisu sigurni šta su im zaduženja.
Članovi Veća ne bi trebalo da budu samo podizači ruku na sednicama što izuzev Borisava Radojičića i jesu.
U javnosti vlast tvrdi da se zna šta ko radi, ali se ne zna zašto se to drži u tajnosti kad Veće nije isto što i služba državne bezbednosti.
A možda se sve drži u tajnosti i namerno iznose oprečne informacije kako bi se javnost zbunila , a prave aktivnosti prikrile kao u recimo obaveštajnim službama? Možda ćemo o njihovim aktivnostima ipak čuti kad se domognu penzije i kada njihova dela budu abolirana i potpuno više nevažna.

Ali , ako je verovati vlasti onda bismo mogli da podvučemo crtu pa saznamo šta je koji član Veća u proteklom periodu uradio za grad, šta misli da su slabe tačke iz njegovog resora i kako će to unaprediti, šta su planovi za budući period?
Ili da sačekamo još malo? Da im prodje mandat?

Bilo kako bilo, biti član Veća nekada je bila privilegija i čast, a sad u Valjevu tek, samo vlast.

S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.