Radno vreme do ponoći

imageGradsko veće donelo je odluku o skraćenju radnog vremena ugostiteljskih objekata. Zamenik gradonačelnika Dragan Jeremić kaže da je odluka privremena i da ju je moguće menjati.

Novom odlukom koja će se naći pred odbornicima Skupštine Grada predvidjeno je da ugostiteljski objekti koji pružaju uslugu ishrane i pića (bifei, picerije, pivnice, kafe poslastičarnice , mlečni restorani, ekspres restorani, pečenjare , grilovi i dr) mogu da rade od 7 do 24 časa , a ugostiteljski objekti koji se nalaze u stambenim i stambeno-poslovnim zgradama mogu da rade od 7 do 22, a petkom od 7 do 23 časa .
Ugostiteljski objekti (noćni barovi, diskoteke) mogu da rade od 21 do 24 sata, a petkom i subotom do 00.30h.
Objekti u kojima se roba prodaje kroz šalter i u kojima se ne prodaje alkohol mogu da rade od 05. do 22.00 časa. Pekare mogu da rade od 05. do 24.00 časa, dok će radno vreme ostalih zanatskih objekata biti od 06. do 22.00 časa.
Istom odlukom koju je danas usvojilo Veće predvidjeno je da u danima u kojima se održavanju gradske manifestacije , Gradsko veće može posebnim aktom odrediti vreme duže od radnog vremena propisanog ovom odlukom.

Zamenik gradonačelnika Dragan Jeremić kaže da ovo nije jedina mera koja treba da dovede do uvodjenja reda u pomenutu oblast. „ Grad je poprilično nemoćan kada je u pitanju ovakav problem . Nemoćan u smislu da nemamo resurse . Sve inspekcije i policija je pod kontrolom republičkih organa i Grad Valjevo sa tim resursima ne raspolaže. Ovo je privremena odluka dok ne ki drugi organi recimo turistička inspekcija ne obavi svoj deo posla. Ne znači to da  kafići i vlasnici kafića treba da  stradaju zato što će neko biti represivan prema njima  nego znači da se zakon počne primenjivati. Mi moramo održati sastanak sa njima da se vidi i zna šta to u gradu je problem i anomalija i zašto je sve to ispušteno“, kaže Jeremić.
Govoreći o anomalijama Jeremić navodi da je sada po zakonu moguće registrovati ugostitelsjki objekat pa tek onda tražiti realan objekat za rad , potom se po njegovim rečima, dešava da su u jednom objektu registrovana dva vlasnika u toku dana jedan vlasnik kafića , a u toku noći drugi vlasnik noćnog kluba.

image „ Ovo nije najsrećnije rešenje i mi moramo u tom pravcu organizovati i niz drugih aktivnosti , pre svega tribina , predavanja, rada sa mladim ljudima i doći do toga šta ima se može ponuditi kao zamena ili alternativa onome što sada rade. Na žalost trebbalo je mnoge od tih stvari uraditi ranije. Mi ne želimo da budemo represivan grad, ali moramo od nečeg krenuti. Predstoji nam puno posla na ovom planu. Mi smo 2011. godine pkrenuli sa ovim rešavanjem , ali je došlo do zloupotrebe“, kaže Jeremić.
On objašnjava da je na snazi zakon koji zabranjuje prodaju alkohola maloletnicima , a da sa druge strane kafedžije ne mogu da legitimišu gosta i provere godine te i da je potrebno da se zakonski regulišu pravila postupanja kako bi se neka odluka u potpunosti i sprovodila.

U ovom trenutku grad i ne zna koji i koliko ugostiteljskih obejkata postoji na njegovoj teritoriji pa je član Veća Borisav Radojičić predložio da se uradi jedan popis i napravi klasifikacija postojećih objekata kako bi se bilo kakve odluke na dalje mogle donositi.

Iako grad tvrdi da odluka nije represivna , ostaje činjenica da se u ovom trenutku ona donosi ad hoc, odnosno da je izostalo objašnjenje zbog čega se tako naprasno skraćuje radno vreme ugostiteljskih objekata.
Kao validan dokument svakako ostaje zapisnik sa sastanka Saveta za bezbednost grada u kome je navedeno i ocenjeno da je bezbednosna situacija stabilna. Ukoliko je zaista tako, na osnovu kojih parametara je doneta nova odluka o skraćenju radnog vremena?
Šta je bio povod?
Grad najpre donosi odluku o skraćenju , a potom najavljuje razgovore sa relevantnim činiocima što takodje ne ide u prilog tvrdnji da se u Valjevu kako neki već kažu , ne uvodi policijski sat.
„Bolje“ objašnjenje koje se moglo čuti poslednjih dana je ste poredjenje sa evropskim gradovima u kome je takodje ograničeno radno vreme ugostiteljskih objekata.
Isti govornici već na pitanje uporedite zarade sa evropskim gradovima, stopu nezaposlenosti, siromaštva, tehnološkog, infrastrukturnog i razvojnog napretka, jednostavno ćute.
Mi kao grad u ovom trenutku ne znamo da li imamo pozitivne efekte prethodnog skraćenja niti šta su negativni efekti niti kakvi su parametri korišćeni za donošenje ovakve odluke.
Ono što je  sigurno u ovom trenutku  jeste, da će benzinske pumpe raditi , a delom država , delom privatni vlasnici pumpi , zadovoljno trljati ruke.
Bez obzira kada se i na kojoj sednici Skupštine nadje ova odluka, ona će izvesno biti usvojena.
Pa, ako već ove zime ne možete sedeti u kafićima , šetajte ulicom to je em zdravije em Ustavom zagarantovano pravo svakog gradjanina bez obzira na godine.

S.V.   

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.