Prezentacija video nadzora cevi

imageKompanija Zikmund Electronics iz Republike Češke u Valjevu je u saradnji sa JKP “Vodovod” održala prezentaciju provere I nadzora nad kanalizacionim sistemom uz pomoć robota I posebno opremljenog vozila za ovu namenu.

Zikmund Elektronics trenutno u Srbiji radi prezentaciju svog vozila koje je u potpunosti opremljeno sistemom za nadzor I detekciju cevi .” .U pitanju je sistem za inspekciju kanalizacionih cevi. Bitno je pomenuti da se sistem koristi za detekciju kvarova, ima mogućnost pronalaženja divljih priključaka, detekciju ulaska podzemnih voda i kao jedna od najvažnijih karakteristika za naš region – mogućnost ucrtavanja podzemnog katastra tj. mapiranje cevi (preko GPS) kako ne bi dolazilo do nehotičnog probijanja cevi pri iskopavanju”, kaže Vinko Turudija iz Zkmunda.
Ovakvo vozilo bilo bi od koristi ne samo JKP “Vodovod” već I samom gradu jer bi moglo biti korišćeno I u nadzoru vodovodnih , ali I toplovodnih cevi. “ Takvo jedno vozilo bi zaista pomoglo u radu. Ova kompanija je odabrala gradove Niš Beograd I Novi Sad za prezentaciju , ali smo mi smatrali da bi jedna ovakva prezentacija mogla biti od koristi I Valjevu I oni su se odazvali pozivu. Vozilo nije jeftino svakako, ali bi umnogome pomoglo u radu jer pomaže u otklanjanju kvarova , a može da nam pomogne I kod otkrivanja nelegalnih priključaka . Za sada je ovo bila samo prezentacija I videćemo šta možemo da uradimo po ovom pitanju”, navodi direktor JKP “Vodovod “Djordje Milanović.

image Sistem je modularan što znači da se može nalaziti u vozilu ali i po potrebi izneti iz vozila i sa upravljačkom jedinicom koristiti na mestima gde se ne može prići sa vozilom.
Takođe su tu i „pritisne kamere“ odnosno kamere koje se ručno ubacuju u cevi,  za manje profile cevi, pa se mogu koristiti i za inspekciju cevi u stambenim objektima.
Vrednost vozila za koje rezervne delove I garanciju pri otklanjanju eventualnih kvarova daje Zikmund Elektronics košta 100 000 evra .
“ Ako izračunamo sve one prekopane ulice dok se ne otkrije I tačno locira kvar I problem I potom sanacija istih vidimo da ova cifra iako na početku može da zvuči kao mnogo novca zapravo ima svoju isplativost u korišćenju. Svakako uvodjenje novih, sada nelegalnih korisnika, takodje na duži vremenski period, ima svoj pozitivan efekat”, kaže Milanović

image Jedinstvena funkcija,kamera koje vozilo poseduje , koje nemaju drugi sistemi kamera, je pronalaženje podzemnih voda. Pomoću ove funkcije mogu se detektovati podzemne vode koje prodiru u cevi koje se već nalaze pod vodom i gde je teško videti mesto prodiranja, istaknuto je u toku prezentacije.

S.V.

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.