Pooštravanje Zakona o sprečavanju nasilja u porodici

imageMondo/Agencije/Srbija će izvesno pooštriti kaznene mere za nasilje u porodici . Na sednici Skupštine Srbije moglo se čuti da je jedna od efikasnih mera i izmena Zakona o oduzimanju imovine.

Predlogom Zakona o sprečavanju nasilja u porodici predviđeno je privremeno udaljenje nasilnika iz kuće i privremena zabrana kontaktiranja i prilaska žrtvi nasilja, kao i koordinisanje rada i saradnja javnih tužilaštava, policije i centara za socijalni rad kroz zajedničko telo – Grupu za koordinaciju i saradnju. Obrazlažući predlog tog zakona, ministarka pravde Srbije Nela Kuburović rekla je poslanicima da je cilj da se spreči nasilje, i da se pomogne žrtvi nasilja.

Zakonom je predviđeno izricanje hitnih mera u trajanju od 48 časova čija je svrha da se počinilac udalji od žrtve.
"Predviđeno je da policijski službenik može, nakon što proceni razliku neposredne opasnosti od nasilja, da izrekne hitnu meru čiji je cilj da se nasilnik udalji iz stana ili mu se zabrani da kontaktira žrtvu i prilazi u trajanju od 48 časova. Svrha hitnih mera je da trenutno reše problem, odvoje nasilnika i žrtvu i spreče teže posledice po nju", rekla je Nela Kuburović.

Ona je dodala da tužilac može da predloži produženje hitne mere za još 30 dana o čemu odlučuje sud, čime se žrtvi daje dodatno vreme da se oporavi i uredi svoj život, dok joj se paralelno pružaju mere podrške. Ministarka je dodala da je cilj tih rešenja da se blagovremeno i delotvorno omogući bezbednost žrtvi u slučajevima kada ne postoji zakonski osnov za određivanje pritvora ili neka druga mera zaštite.

Govoreći o izmenama Zakona o oduzimanju imovine proistekle iz krivičnog dela, Kuburović je kazala da je oduzimanje imovine jedan od ključnih elemenata kojim se ostvaruje svrha krivičnog zakonodavstva, odnosno generalna prevencija izršenja krivičnih dela. Prema njenim rečima, podaci Direkcije za upravljanje oduzetom imovinom pokazuju značaj Zakona o oduzimanju imovine proistekle iz krivičnog dela. Precizirala je da je trajno oduzeto oko 30 raznih nepokretnosti, 850.000 evra, oko 50 kilograma čistog zlata, a kada je reč o privremenoj oduzetoj imovini, Direkcija raspolaže sa 76 kuća, 252 stana, 124 lokala, jednom poslovnom zgradom i zgradom za kolektivno stanovanje.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.