Odbornice najavile uvodjenje SOS telefona za žrtve nasilja

imageU Valjevu je formirana ženska odbornička mreža. Medju njenim prvim zadacima odbornice najavile ponovno uvodjenje SOS telefona za sve žrtve porodičnog nasilja.

Ženska odbornička mreža formirana je kao neformalna skupštinska grupa koja ima svoj pravilnik i Izvršni odbor. " Ovaj Izvršni odbor se menja po ugledu na parlamentarnu mrežu dakle na svaka tri meseca kako bi sve partije bile zastupljene ravnopravno. Cilj novoosnovane mreže je osnaživanje žena sa vrlo konkretnim ciljevima . Jedan od prvih ciljeva je i Strategija za poboljšanje položaja žena , a ta Sttrategija je bitna da bismo iz nje mogli da uradimo akcione planove. Značajno mesto tu zauzima nasilje nad ženama, zdravlje žena , obrazovanje , ekonomsko osnaživanje i veće učešće žena u politici. za sada imamo samo kvote za odbornice , a plan je da se kvote prošire na izvršne organe vlasti", objasnila je Mila Grujičić u ime nove mreže.
Kako je Grujičićeva najavila mreža će raditi na medjusobnom povezivanju žena, pomoći i razmeni iskustava.
" Jedna od prvih stvari koju ćemo raditi i za koju smo dobili podršku je vraćanje SOS telefona za grad Valjevo. Taj telefon se svojevremeno pokazao kao potpuno potrebna aktivnost i predvidjeno je da u sklopu tog telefona postoji potpuna pravna pomoć gde će žene moći da dodbiju konkretne informacije i rešenja. Nasilje u porodici i nasilje u drugim segmentima života je nešto čime ćemo se značajno baviti. Ali za svaki od segmenata koje sam navela imaćemo konkretne aktivnosti. Radićemo na konkretnim i ostvarivim projektima", najavila je Grujičićeva.
Ona nije imala dostupne podatke po pitanju žena žrtava nasilja jer kako je objasnila radi se o kraju godine kada se tek svode računice, ali je i obećala da će u narednom periodu dostaviti te podatke. " Jedno istraživanje je pokazalo da više žena strada od porodičnog nasilja nego u saobraćaju i da su žene najnebezbednije u svojim porodicama. Dobro je da imamo taj podatak iako je poražavajući da možemo protiv toga da se borimo. Inicijativu za osnivanje ove mreže potpisale su sve političke opcije i pozicije i opozicije", naglasila je Grujičićeva.
Na pitanje Vamedie zašto u politici u Valjevu nema više žena ili ih godinama nema uopšte Grujičićeva kaže da je do sada bila preporuka da se žene uvrste u izvršnu vlast. "Sve dok nemamo zakonski okvir koji tačno kaže, moramo da imamo toliko i toliko žena u izvršnoj vlasti situacija će biti ovakva. To je šteta jer imamo izuzetno kvalitetne žene koje mogu da rade vrlo odgovorne poslove", odgovorila je Grujičićeva.
Kako se danas moglo čuti mreža nije stranačka priča već na prvo mesto stavlja položaj žena.

S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.