Auto-sedišta za valjevske bebe

imageGrad Valjevo danas je dodelio 85 auto-sedišta za bebe rođene u periodu od 19. februara do 7.aprila 2016. godine. Početkom godine Grad je već dodelio 82 autosedišta.

Grad Valjevo i Savet za bezbednost saobraćaja je u cilju unapređenja bezbednosti u saobraćaju naših najmlađih sugrađana, opredelio oko 580.000 dinara za nabavku ukupno 90 sedišta od sredstava koja se slivaju u budžet po osnovu naplate kazni za prekršaje u saobraćaju za bebe rođene od 19. februara do 7. aprila." Ovu aktivnost sproveli smo već i početkom godine. U poslednja tri meseca Fakultet za bezbednost je uradio istraživanja kada je u pitanju bezbednost u saobraćaju. Grad Valjevo je na osnovu ovih pokazatelja spada medju lošije gradove u Srbiji kada je u pitanju upotreba sistema zaštite u saobraćaju . naime, procenat upotrebe kaciga je nešto bolji i u naselju i van njega , medjutim procenat upotrebe zaštitnih sistema za decu uzrasta od 4 do 12 godina je samo 19,6%. Kada je u pitanju upotreba zaštitinih sistema za decu od nula do tri godine procenat je 16,9% , a u Srbiji je to 30%. Dakle dosta niži.Komisija za bezbednost saobraćaja Grada je prepoznala potrebu da unapredimo upravo taj segment i zato smo doneli odluku da nabavimo ova autosedišta i nadamo se da ćemo na oaj način popraviti loše procente sigurnosnih sistema , ali pre svega postići dan deca budu bezbednija u saobraćaju", rekao je Dobrosav Janković član Gradskog veća zadužen za saobraćaj.

image

Inače, u februaru je Grad dodelio 82 auto-sedišta bebama rođenim u periodu od 1. januara do 18. februara.
Ivan Jakovljević član Savetza za bezbednost saobraćaja u Valjevu podsetio je na zakonsku obavezu da sva deca do tri godine moraju biti prevožena upravo u autosedištima. Jakovljević je i praktično roditeljima pokazao kako se sedište montira i pozicionira u automobilu.

S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.