Loš kvalitet vazduha u Valjevu

imageGrad Valjevo našao se medju tri grada sa kvalitetom vazduha treće kategorije odnosno vazduh je  prekomerno zagadjen. Alarmantni podaci pokazuju da u vazduhu ima olova, arsena, kadmijuma.

Po podacima koje je izneo dr Zoran Živković , na osnovu podataka koje je objavila državna  Agencija za zaštitu životne sredine svi gradovi Srbije izuzev Kragujevca i valjeva imali su dobar kvalitet , odnosno nezagadjen vazduh . „U oceni kvalitetea vazduha za 2015. godinu pokazuje da su svi gradovi sem Kragujevca, Valjeva,  Sremske Mitrovice gradovi sa zagadjenim vazduhom treće kategorije zbog visoke koncentracije suspendovanih čestica. Sve to ne bi bilo toliko upadljivo da te suspendovane čestice nisu sadržale teške metale, u prvom redu olovo, kadmijum , nikl i arsen. Merenja su uradjena na osnovu 119 uzoraka, dakle sasvim dovoljno merenja u toku cele protekle godine“, rekao je Živković alarmantne podatke članovima Gradskog veća.
Član Veća Borisav radojičić zatražio je da se veća pažnja posveti merenju kvalitetea vazduha , ali i pristupi iznalaženju optimalnih rešenja za smanjenje koncentracije čadji u vazduhu.
Na grejanje koji je veliki problem u gradu i veliki broj individualnih kotlarnica osvrnuo se i zamenik gradonačelnika Dragan Jeremić: „ Mi imamo činjenicu da  veliki broj gradjana ne želi da se priključi na Toplanu a isti ti ljudi potom su vlasnici individualnih kotlarnica . Koristeći ugalj posebno se zagadjuje životna okolina i utiče na kvalitet vazduha . Ugalj koji koristimo je vrlo sumnjiv po svom kvalitetu. Mi moramo omogućiti da priključenje na Toplanu gradjanima u iznosima koje inače koriste za grejnu sezonu kako bi uopšte počeli da prihvataju priključke . Posebno grad mora razmisliti o promeni energenta koji koristi Toplana. Stanje je zaista alarmantno“, rekao je Jeremić.
On je izneo i stav de se mazut što pre mora eliminisati kao energent.
„ Moramo prevashodno sagledati ustanove i uraditi analizu šta im Toplana nudi kada ih ona greje , a šta kada sami koriste energente. Grad plaća školama grejanje i na taj način možemo da smanjimo emisiju gasova jer one imaju po par hiljada kvadrata prostora.. Isto je i sa zgradama da vidimo koje to energente oni koriste. Da probamo mi kao grad odmah neke korake da preduzmemo“, rekao je Radojičić.
Gradonačelnik Slobodan Gvozdenović zatražio je od dr Živkovića koji je i predsednik Saveta za zdravstvo da u narednom periodu Savet izvrši analizu povećanja broja bolesti i bolesti sa malignitetom u odnosu na druge gradove koji imaju niži stepen zagadjenosti vazduha.

S.V.   

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.