“Da, svagda mi dragi mučeniče, Nebesima osijan pesniče”

imageTri značajna rodjendana obeležena su u Valjevskoj gimnaziji promocijom knjige Matije Bećkovića „Prahu oca poezije“, 146 godina Valjevske gimnazije , 125 godina Srpske književne zadruge i 77. rodjendan Matije Bećkovića. Bećković na sebi svojstven način Valjevcima govorio o Njegošu.

Pitanje je da li je dostojanstveniji povod mogao biti tema književne promocije i svečarske atmosfere u Gimnaziji od promocije nove knjige „Prahu oca poezije“ koju je naš veliki pesnik Matija Bećković napisao u slavu Njegoša. „ Ovo je novi način , novo delo, koje jeste pohvala , ali više apoteza Njegošu jer nije lako naći reči kojima ćete proslaviti jednog pesnika. I Matija je otišao korak dalje, on je napisao 45 soneta što nije uobičajeno jer koketira sa epskim sonetom. A 14 stihova koje Matija koristi nije klasika. Ovo je više od sonetnog venca koji ima 14 ili 15 soneta . Ova knjiga sadrži 70 pesničkih odredjenja Njegoša , a svi ti kvaliteti izraženi su jednostavnim rečima“, rekao je govoreći o knjizi profesor dr. Stojan Djordjić književni kritičar.

O Njegošu su pisali mnogi i svako je na svoj način pokušao da bliže odredi njegov smisao, veličinu i zasluge i moguće je da je novom knjigom, pohvalom, Bećković uspeo da ih nadgovori i nadjača svebi svojstvenim izrazom. Kroz inspiraciju Luče mikrokozme i uvodnu posvetu Simi Milutinoviću , Bećković na svoj način dodiruje čoveka, dogadjaje, i daje svoj intelektualni pečat čoveku kao biću.

image Govoreći o Njegošu, Bećković je podsetio da je pre tri godine na nivou Mitropolije crnogorsko-primorske Srpske pravoslavne crkve, 19. maj ustanovljen kao datum praznovanja Njegoša kao svetitelja. “On se preselio na ikonu. I ne zna se da li su mu veće zasluge za života ili posle smrti jer je on osam puta sahranjivan. Njegova je knjiga Gorski vijenac postal Biblija srpskog naroda.Kada je jednom postojala dilemma i polemika oko toga ko je veći da li Obrenovići ili Karadjordjevići , princ Djordje je reako, das u Obrenovići dali velike ljude državnike , junake, al ii da je dilemu rešio Njegoš kada Gorski vijenac posvetio Karadjordju. Svi veliki umovi poklonili su se Njegošu , birali su reči, ali svi su u jednom bili jednoglasni takvih nemamo vojsku.Njegoš je svetac, a dva velika sveca odavde iz ovog kraja evo ih tu pored nas , pored Valjeva Nikolaj i Ava Justin rekli su da nijedan Srbin po svojoj religioznosti ne može da se meri sa Njegošem. I tu je sve rečeno”, rekao je pre čitanja svojih stihova Bećković.

Nastavak tradicije obeležavanja rodjendana Matije Bećkovića u Gimnaziji, bila je želja svih prisutnih na promociji nove knjige. Bivši Gimnazijalac, pesnik koji je zadužio Valjevo prelivši ga u poemu “Kad dodješ u bilo koji grad”, sinoć je u Gimnaziju uveo na svoj način, nikog drugog do velikog Njegoša.

“…Seti se ko smo, a ne ko smo danas”

S.V.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.