Agrorazvoj ubuduće DOO

imageJavno preduzeće „Agrorazvoj valjevske doline“ menja formu u društvo sa ograničenom odgovornošću . Ovo preduzeće više neće imati status javnog preduzeća, a za gazdovanje šumama ispostaviće cenovnik Gradu Valjevu koji će biti  i jedini član ovog privrednog društva .

Grad Valjevo najpre je doneo odluku o prenosu na gazdovanje šumama i šumskim zemljištem JP Agrorazvoj . Ovo preduzeće dužno je da obavlja delatnosti očuvanja, zaštite i unapredjenja stanja šuma, korišćenja svih potencijala šuma i njihovih funkcija  i podizanja novih šuma  u cilju postizanja optimalne šumovitosti , prostornog izgleda, strukture šumskog fonda.
Zbog izmene zakona o budžetskom sistemu RS , Javno preduzeće Agrorazvoj promeniće svoj status u društvo sa ograničenom odgovornošću . Kako Grad ima pravo osnivanja Društva sa ograničenom odgovornošću za poslove od javnog interesa , a po Zakonu o šumama i jednim delom Zakonu o poljoprivredi Grad Valjevo doneo je odluku da za ove poslove osnuje DOO koje će preuzeti Zakonom predvidjene odgovornosti. Jedini član ovog Društva je Grad Valjevo, a pravo odlučivanja ima jedino Skupština Grada Valjeva .
Promena statusa i prenos upravljanja praktično znači da će ovo sada još uvek JP dostaviti gradu cenovnik svojih usluga koji će krajem godine morati da se nadje pred odbornicima radi usvajanja. Na osnovu ovog cenovnika i potom isplate biće moguće isplatiti i zarade zaposlenima u budućem DOO. Istovremeno ukoliko ovo Društvo ostvari dobit u svom poslovanju o prenosu eventualne dobiti ponovo će odlučivati Grad Valjevo koje je i osnivač DOO.

Preduzeće Agrorazvoj praktično je nastalo iz nekadašnje Direkcije za robne rezerve i poljoprivredu , preuzelo je zaposlene, ali imovinu iz pomenute Direkcije i u proteklom periodu bavilo se očuvanjem stočnog fonda u najvećoj meri . U osnivačkim aktima Agrorazvoja navodi se i šumarstvo i poljoprivredno zemljište pa je logična transformacija bila upravo oslonjena na ovaj deo koji se vezuje za šumarstvo.
Zakonom o šumama je propisano da šumama u državnoj svojini može da gazduje i javno preduzeće ili privredno društvo čiji je osnivač jedinica lokalne samouprave.

Shodno donetim odlukama jedina manjkavost koja se i ne pominje u ovom slučaju jeste činjenica da ovo preduzeće nema nijednog šumarskog inženjera što će izvesno bude li odluka realizovana morati da ima.
Grad Valjevo svojevremeno je odlukom Veća otvorio mogućnost poveravanja poslova gazdovanja stočnom pijacom Agrorazvoju, ali ova odluka nikada nije stupila na snagu  i stočna pijaca i dalje je u okrilju JKP Polet.
Iz kog razloga se Grad odlučio na osnivanje Društva , a ne aktiviranje ove ranije donete odluke na osnovu koje bi Agrorazvoj kao JP imao prihod te bi mogao biti brisan sa liste indirektnih korisnika budžeta što izmena Zakona o budžetskom sistemu traži , za sada nije poznato.

Na sednici Veća moglo se čuti da Grad ima u svom vlasništvu oko 300 ha šume

S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.