Usvojene izmene Statuta

imageJednosatna rasprava o izmenama Statuta grada završila se usvajanjem predloženih izmena . Skupština glasala sa 37 glasova za , 7 protiv i jednim uzdržanim glasom.

„Izmene Statuta bile su neophodne i uradjjene su u skladu sa zakonom“,konstatovao je za skupštinskom govornicom Mihailo Milutinović zamenik predsednika Skupštine. Obrazlažući razloge zbog kojih treba pristupiti izmenama Statuta Mihailović je rekao i da je sličan pokušaj postojao i u prošlom sazivu, ali da nije bilo kvoruma da se o predlogu odlučuje. „Ovlašćenja gradonačelnika su po zakonu , a predloženi broj članova Veća treba da poboljša efikasnost rada samog Veća. Mi nemamo gradske sekretare po uredjenju i tu ulogu bi trebalo da imaju savetnici“, rekao je Mihailović.
Duško Rakić DS je za govornicom rekao da izmene imaju smisla samo u segmentu uskladjivanja sa zakonom , ali da povećanje broja članova Veća neće doprineti većoj efikasnosti. “ Zašto se taj broj povećava ostaje do kraja nejasno izuzev ako se radi o političkom pitanju i namirenju partijskih potreba. Nije sporno da li je prenos odgovornosti sa Skupštine na gradonačelnika po zakonu nego da li je potreban , ako već postoji Skupština. Davanje tih ovlašćenja je bespotrebno, a podsetio bih da su tri različite koalicije radile po ovom Statutu i dva gradonačelnika pa niko nije imao problem sa Statutom“, rekao je Rakić.
Snežana Spajić iz Pokreta Dosta je bilo kaže da se umesto da se vrši racionalizacija zaposlenih grad upošljava nova lica. „Iz ovoga proizilazi da su trenutno zaposleni nesposobna lica pa su nam potrebni stručnjaci“, rekla je Spajićeva.
Kako je Miloš Kovačević odbornik SNS-a bio odsutan na sednici Statutarne komisije za govornicom je isti rekao da bi da je bio prisutan i Statutarna komisija usvojila predlog izmene Statuta.
Predsednik Skupštine opomenuo je Kovačevića da za govornicom treba da govori o Statutu s obzirom da se uvredljivim tonom Kovačević direktno obraćao Dušku Rakiću DS. „Mislio sam da je tema Statut i očekivao sam odbranu Statuta . I mogu reći samo jedno s obzirom da sam zaista bio profesor Kovačeviću što vidim da je njemu važno – Ko na brdu ak i malo stoji više vidi neg onaj pod brdom“, rekao je Rakić.
Odbornici opozicije jasno su ukazivali da prevelika ovlašćenja ne dovode u vezu direktno sa gradonačelnikom Gvozdenovićem već da je u pitanju vrlo važna izmena Statuta za budućnost u situaciji kada se gradonačelnik ne bira direktno već ga partije predlažu. “ U situaciji u kojoj se smanjuju nadležnosti Skupštine je trenutak kada svi kao odbornici moramo da se zapitamo da li je to u redu? Koja mi to kao institucija prava imamo? Prenošenje nadležnosti na gradonačelnika jasno smo rekli znači prevelika ovlašćenja za jednog čoveka. Imate većinu i donećete tu odluku bez obzira šta mi rekli, ali sigurna sam da o tome treba bar da razmislimo“, rekla je Milka Erić Vasiljević DS. Ona je podsetila da kod nas Veće nema pravu ulogu koju treba da ima već samo sprovodi politički i partijski dogovor. “ Zato je ovo samo političko namirivanje“, rekla je Erić.
Žarko Kovač LDP danas je podsetio da nije bitno koliko ima članova Veća, već imaju li oni zaduženja i kako taj posao rade.“Što će ta ovlašćenja samo gradonačelniku , moguće je da na njegov predlog odlučuje Veće , ali samo jedan čovek i sve ovo, mislim da je trebalo mnoge stvari drugačije precizirati“, rekao je Kovač.
Predsednik Skupštine Milorad ILić objasnio je za govornicom da je statut vrsta Ustava jednog grada . “ Ovim se želelo da se deo nadležnosti prenese na izvršnu vlast kako bi deo vlasti gde su gradonačelnik i veće dobili veću odgovornost.Iz Statuta proizilaze brojni akti koji tek treba da budu doneti. Nikakva prava se ne smanjuju skupštini. Mi idemo ka tome da će gradonačelnik birati jednom direktore i načelnika policije kao što je svuda u svetu i moguće da ćemo te izmene zakona sačekati i mi u ovom sazivu.Mi ovim samo dobijamo na efikasnosti ako se pojavi neki investitor mi onda ne moramo da čekamo da se sastane Skupština već gradonačelnik može odmah da to potpiše i završimo posao“, rekao je Ilić.

Skupština je na kraju rasprave glasanjem usvojila predložene izmene Statuta.

S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.