Usvojen i drugi rebalans

imageGrad Valjevo usvojio je drugi rebalans budžeta koji u prebijenom iznosu iznosi 28 miliona dinara. Opozicija je kritikovala pojedine pozicije i smanjenja na infrastrukturnim projektima. Kako se u toku rasprave moglo čuti grad je započeo razgovore sa komercijalnim bankama da neiskorišćeni novac na računu grada bude ubuduće oročen.

Drugi rebalans budžeta obrazložila je načelnica Gradske uprave Jelica Stojanović navodeći da je došlo do izmena na strani prihoda i strani rashoda zbog čega je moralo doći do rebalansa. Opozicija je danas u Skupštini navela da se u rebalansu ne vide ni projekti , ni planovi , a da sa druge strane ima mnogo nedorečenosti pa ostaje nejasno zašto je rebalans prepun iznosa za razne kazne , predvdija povećanje izdvajanja za plate funkcionera , za obdanište i sl. “ Mnogo je takvih mesta u ovom rebalansu recimo 13 i nešto miliona za softver za zemljište od čega je 10 miliona za softver , a ne vidi se za šta je preostalih tri miliona. Da li to znači da je već sprovedena javna nabavka, kada ko je dobavljač? Tu su jubilarne nagrade, novac za stolariju obdaništa koju je radio Vujić itd“, rekla je Snežana Spajić iz Pokreta Dosta je bilo. Ljubomir Radović iz istog Pokreta upitao je Skupštinu da li je u razmatranje rebalansa uzeta i činjenica vezana za novi zakon o finansiranju lokalne samouprave.
Demokrate su za skupštinskom govornicom ponovili uglavnom nedostatke rebalansa o kojima su govorili na konferenciji za novinare.
Jedno od pitanja koje se čulo bilo je i zašto grad ne oročava novac koji ima i ne ubira kamatu koju bi mogao?
Žarko Kovač LDP za govornicom je rekao da se svake godine umanjuju sredstva za važne stvari , a povećavaju potpuno nevažne pozicije. „Svaki rebalans treba da ima nekog smisla , a ja ne vidim da ovaj rebalans ima nekog smisla. Možda je razlog ovih tri miliona isplate naknade koja je oročena vremenski pa treba to odlučiti i doneti. I to nema problema, ali suštinskih izmena ovde nema i ja ih ne vidim sem nekih pomeranja od 100 , 200 ili milina dinara prebacivanja sa jedne na drugu poziciju“, rekao je Kovač.
Milka Erić Vasiljević osvrnula se na 3 miliona za filmsku ekipu „Vrati se zone“ koja je snimala u Tešnjaru rekavši da je grad uvek izlazio u susret ekipama, ali nikada nije davao novac.
Duško Rakić je pitao za govorniccom kako je moguće da Skupština prvo usvaja rebalans u kome je tri miliona naknade za direktore , a da tačka dnevnog reda koja se odnosi na naknade tek kasnije dolazi.
Zamenik gradonačelnika Dragan Jeremić je rekao da zakoni bitno utiču i na kreirranje budžeta i njegovo ostvarenje. “ Ovde je bilo reči o kanalizaciji i vodovodu i smanjenjima na tim pozicijama do toga je došlo jjer nismo uspei da rešimo vlasničke odnose kako bi radovi bili mogući. zato je smanjenja pozicija i na Divčibarama jer tamo nijendu ullicu nismo preveli u vlasništvo grada nije bilo moguće. što se tiče Tešnjara da bi mi kao grad nešto počeli tamo da zaradjujemo moramo mnogo da uložimo.Poslednji sam čovek u ovoj sali koji bi neki novac uterivao da tako kažem gospodinu Vujiću , ali to je bio jedan od načina da deo njjegovog duga iskoristimo za dobrobit grada jer očito ništa u novcu ne možemo da naplatimo. Ja ne znam zašto novac koji se ne koristi ranije nije oročavan, ali mi smo razgovarali sa komercijalnim bankama da ubuduće bude novac oročen i da možemo ubirati kamatu“, rekao je Jeremić dodajući da su na mestu neke zamerke vezane za izdvajanja za kulturu , ali i da grad svake godine ima problem sa projektantima i projektantskim kućama .“ Bioskop izdvajanja za biletarnicu koja treba da bude uradjena , a nije problem je projektanata i naše nemogućnosti kao grada da se taj problem reši. Sve zbog toga mora mnogo ranije da se planira , a da se čeka na realizaciju“, rekao je Jeremić.
Skupština je nakon rasprave podržala drugi rebalans.
S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.